Още по темата

При инвестиционен интерес ще се прави втори кабинков лифт в Банско. Премиерът Бойко Борисов увери, че всичко ще е съобразено със закона и че ще се пази природата. 

В отговор десетки протестиращи срещу втори кабинков лифт на Банско затвориха за кратко днес вечерта движението по Орлов мост.

Решението стана ясно след днешното заседание на кабинета, въпреки че официално темата не е заложена за обсъждане.

Министрите гласуваха точка, която ясно възлага на министъра на околната среда и водите при наличие на инвестиционен интерес за изграждането на нова кабинкова линия в ски зона Банско да се предприемат спешно всички мерки по екологичното законодателство, така че такава да бъде направена във възможно най-кратък срок.

Гласуването бе извънредно.

„Днес МС прие и двете точки, които внесох в заседанието“, обясни Нено Димов.

„Едната точка е свързана с изменението на Плана за управление на Национален парк „Пирин“, подготвеното през 2013 година, минало и прието от Висшия експертен екологичен съвет. Подписано е от тогавашния министър на околната среда и водите и не е стигнало до МС поради смяната на правителствата и служебното правителство“, посочи Нено Димов. „В последствие беше решено, че трябва да се изчака новият План за управление на „Пирин“, който обаче през март влезе в съдебна фаза, която не е ясно кога ще свърши. През ноември кметът на Банско поиска от министъра на околната среда и водите да завърши процедурата, започнала през 2013 година“, припомни министърът.

"Това е един много удачен момент, в навечерието на новия ски сезон, една добра новина за всички скиори“, каза още той.

"Искам да подчертая, че каквото и инвестиционно намерение да има, какъвто и проект да бъде зададен, ще мине през цялото екологично законодателство. Става дума за ОВОС, екологична оценка и оценка за съответствие", допълни той.

Отлагат промяната в концесията на Банско

Министри искат втори кабинков лифт в Банско

Промени в ски-зоната на Банско ще има само след разговори с трите страни

Правителството е за втори лифт над Банско, но нищо в Пирин няма

да се прави без съответните процедури по екологичното законодателство, заяви премиерът Бойко Борисов на днешното правителствено заседание, на което официално бе дадена зелена светлина пред изграждането на втора кабинка в Банско, стига да има инвестиционно намерение.

С приетите днес решения правителството решава два проблема – за изграждане на нов лифт на Банско и за запазване на природата на Пирин, обобщи Борисов дискусията по приемането на промени в Плана за управление на Национален парк „Пирин“ и за задължаване на министъра на околната среда и водите, при наличие инвестиционен интерес за изграждане на нова туристическа кабинкова линия в ски зона Банско и съпътстващата я инфраструктура, да предприеме спешни действия за съгласуване по реда на екологичното законодателство на всички необходими устройствени планове и инвестиционни предложения.

„В този план няма нищо, което касае строителство, няма керемиди, няма тухли, няма хотели, няма сгради, няма каквото и да било. И специално тук се обръщам към екоорганизациите, че всяко инвестиционно намерение, което ще се прилага в Пирин, минава на екологична оценка, оценка на съвместимост и всички необходими и указани в закона действия. Сиреч, не може да се направи една колиба, не хотел – една колиба, без да мине съответната процедура по екологичното законодателство. Така че, лично аз истински се надявам и тези, които ще се радват, или тези, които мислят, че нещо нередно се прави, да се обединим върху две неща – природата, дърветата, парка Пирин – ще ги пазим така, както трябва“, подчерта Борисов.

Това са двете неща, които всички трябва да отстояваме. Просто различен беше пътят, по който искахме да стигнем до това решение, което всички подкрепяме – за втория лифт в Банско, посочи премиерът Борисов. 

Спорът между еколози и бизнес да има или да няма втори лифт в Банско изостри отношенията и в управляващата коалиция в началото на декември. 

Вицепремиерът Валери Симеонов обвини министър-председателя Бойко Борисов  в саботаж на предложението му за промяна в концесионния договор за ски зона Банско: "„Не виждам съдействие на Борисов по отношение реализацията на втори лифт. Премиерът компроментира и саботира моето предложение за промяна на концесията в Банско", заяви той в средата на месеца

Екоминистърът оттегли проекта за втори лифт и обеща той да бъде обсъден с плана за управление на националния парк "Пирин". 

Спорното решение е посрещнато от два протеста.

Единият е пред Министерския съвет и е с искане да няма лифт и да се пази природата от поголовна сеч.

Фондацията на Леонардо ди Каприо застана в защита на Пирин

Част от лозунгите на протестиращите са: „Пирин е в беда, спасете го сега”, „Пирин не е коледен подарък“, „Пирин в Натура не е арматура“, както и „Развитие с природата, а не против нея“.

Вторият е на главния път Е-79 към Гърция. Там хората от региона настояват за окончателна позиция за магистрала "Струма" и втората кабинка. Протестиращите се заканват, че ако властта отново отложи решенията, през януари ще блокират границата с Гърция. 

"Не говорим само за втора кабинка. Говорим за допълнителни лифтове и писти в ски зоната. Само една кабинка няма да реши проблема", заяви по-рано през деня кметът на Банско Георги Икономов. 

Около 200 протестиращи блокираха за 20 минути главен път Е-79 при разклона за Банско. Те бяха водени от кметовете на курортния град и на Симитли - Георги Икономов и Апостол Апостолов.

Участниците в акцията настояват за окончателна позиция за магистрала "Струма" и втората кабинка. Протестиращите се заканват, че ако властта отново отложи решенията, през януари ще блокират границата с Гърция. 

"В България имаме планини, които нарочно не развиваме

заради една шепа хора, които защитават някакъв интерес". Това заяви за "Здравей, България" по NOVA Ангел Джамбазки, евродепутат и заместник-председател на ВМРО на фона на споровете между екозащитниците и бизнеса срещу изграждането на втори кабинков лифт в Банско.

"Не е въпросът дали ще има втори лифт и на кого е дадена тази концесия. Въпросът е да има развитие. По отношение на туризма има бавене, което носи загуби на българските граждани", изтъкна Джамбазки.  

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК