Още по темата

Всяко училище в България трябва да има план срещу терористично нападение. До края на февруари учебните заведения трябва да засилят и мерките си за сигурност, информира NOVA.

В столичното 119 училище има бункер, който се намира точно под основната сграда. Това е мястото, което може да побере учениците, учителите и останалия персонал в училището при евентуално терористична атака.

Уроци срещу тероризма за гимназисти

Директорите признават, че имат пропуски

и затова преди да изготвят плана си против терористично нападение предпочитат да преминат квалификация. Антитерористичното учение е задължително, категорични са и експертите по сигурност.

Задължителни стават паник бутонът и пряката връзка с най-близкото районно управление на МВР. На входа на школата, освен портиери, трябва да има и лицензирани охранители, които да проверяват всички външни лица и целите на посещението им.

И ако в столичните училища част от мерките вече са взети, то в страната се притесняват, че няма да успеят да ги изпълнят.

Според новите мерки ще трябва да се следят и автомобилите, които паркират в близост до училището. На всеки шест месеца училищата ще трябва да организират и симулативна игра, която да имитира терористична атака.

Още по темата вижте във видеото горе.