Още по темата

Мораториумът за новите лекарства пада - със съгласието на всички парламентарни групи депутатите ще прегласуват в четъртък Закона за бюджета на Здравната каса, предаде NOVA.

Проектът вече е внесен и днес ще мине през задължителното одобрение на парламентарните комисии. Решението беше взето на днешния Председателски съвет преди заседанието на Народното събрание.

Вчера ГЕРБ в съобщение до медиите обявиха, че ще се откажат от мораториума, ако всички партии се съгласят. Миналата седмица президентът Румен Радев наложи вето на параграф 6 от закона за бюджета на НЗОК за 2018 г., но то не мина и депутатите потвърдиха, че НЗОК няма да плаща за лекарства "с ново международно непатентно наименование, за което е подадено заявление за включване в позитивния лекарствен списък, както и включени в позитивния лекарствен списък лекарствени продукти, които подлежат на заплащане за първи път през 2018 г".

"В това дали има грешка или не, аз смятам, че времето щеше да покаже, ако заработеше нормата, която бяхме приели в бюджета, който беше приет само преди 2 седмици, посочи Цветан Цветанов. „Аз смятам, че за мен е по-важно, че успокояваме пациентските организации, успокояваме онкоболните хора и в тази поска смятам, че политиците са длъжни да направят този компромис и никой да не си го приписва като някакъв политически дивидент, защото започнем ли да си го изписваме като политически дивидент кой какво е направил, кой го е инициирал първи, смятам че това ще бъде некоректно и ще се върнем отново в един безсмислен дебат”, подчерта Цветанов. 

"Много сме щастливи заради пациентите,

че нашето предложение за актуализация на бюджета на НЗОК и отпадането на мораториума върху лекарствата, бе подкрепено от всички парламентарни групи и ще бъде подписано от всички председатели на парламентарни групи", заяви председателят на БСП Корнелия Нинова след председателски съвет в парламента.

Една огромна грешка ще бъде поправена и хората ще получат възможност за лечение и надежда за живот. Внесохме това предложение от името на „БСП за България“ още вчера. Няма нужда от спор кой пръв и кой втори. Тук важното е здравето на българите и сме щастливи, че с тази поправка ще го гарантираме, добави Нинова.

"Всички бяха зад идеята на ДПС

за отпадане на мораториума на лекарствата за онкоболните, но формулата на управлението е проба-грешка, това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Формулата е търсене на консенсус за поправка на грешките, а в останалите случаи партиен диктат, независимо от мотивите на предложенията, добави още той. 

Във вторник следобед лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи,

че е разговаряла с Бойко Борисов за мораториума. Тя запознала премиера с отворено писмо на онкоболни. В писмото пациентите коментират, че едногодишната забрана за финансиране на нови молекули е "мракобесна", а търсенето на компромис чрез специална комисия към Министерството на здравеопазването, която да търси решения за безнадеждните случаи е "абсолютно неприемливо". 

Сестрата на Борисов: НЗОК да плаща на здравноосигурените

Стефан Данаилов разплака депутати, ветото не мина

Граждани протестират срещу мораториума за новите лекарства

Преди по-малко от седмица народните представители приеха окончателно, на второ четене, забраната върху новите лекарства и терапии да остане. Така те отхвърлиха ветото на президента Румен Радев. Само ден по-късно Бойко Борисов заяви от Брюксел, че е готов да преразгледа мораториума за онези лекарства, които се използват в ЕС.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК