23

"Всеки, който се осигурява допълнително, при пенсиониране ще получи най-малко толкова, колкото са внесените осигурителни вноски на негово име”.

Така Даниела Петкова от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване обобщи готвените промени в Кодекса за социално осигуряване в студиото на "Здравей, България".

Удръжките от заплатата по втория пенсионен фонд са в размер на 5%. Сумата, която реално ще получаваме при пенсиониране, зависи от размера на заплатата ни през всеки месец, както и от това колко години трудов стаж имаме, обясни още Петкова.

На хипотетичния въпрос колко ще бъде пенсията на човек, който при заплата от 1000 лева има 5% удръжки върху нея за втория си пенсионен фонд, Петкова отговори с въпрос:

"Той/ тя е работил колко години? Няма човек, на който всеки месец заплатата му да е била една и съща в рамките на 10 години, например. Тук говорим и за времето, което много обърква сметките. Няма значение колко е вноската, която всеки човек получава - тя остава 5% от неговата заплата. Човек ще получи толкова, колкото е сумата на неговата вноски, които е получил, повтори тя. Това законът го постига чрез въвеждане на задължение за пенсионноосигурителните дружества, които управляват тези пари, да гарантират със собствени средства тази сума, ако тя към момента на пенсиониране е по-малка, без значение каква е причината", обясни подробно Петкова.

"Таксите на дружествата са нулеви за целия период от време. А от начина, по който са управлявани парите ни, зависи колко повече от брутните вноски ще имаме в партидата си”, поясни още тя.

Какво крият под бюджетния излишък управляващите

Бившият социален министър Лидия Шулева също коментира темата в телефонен разговор.

Според нея "в голяма степен реформата в пенсионната система е половинчата".

"Вноските по втория стълб трябваше да стигнат до 7%, но останаха 5%. Също така съвсем естествено е сумата, която се натрупва в продължение на 20 години, да не е достатъчно голяма”, коментира от своя страна бившият социален министър.

Вчера социалният министър Бисер Петков заяви, че "има съгласие по новите текстове за допълнителното пенсионно осигуряване".

Министър Петков проведе среща с работната група за усъвършенстване на законодателството, регламентиращо фазата на плащане на пенсии от допълнителното задължително пенсионно осигуряване.

Новите промени ще са регламентирани в 33 параграфа в Кодекса за социално осигуряване и касаят пожизнената пенсия като основен продукт на Универсалните пенсионни фондове (УПФ).

Правото на допълнителна пожизнена пенсия за старост се придобива при навършване на пенсионната възраст на лицето, която е индивидуална. При условия, че има достатъчно натрупвания по партидата, по желание на осигуреното лице се предлага пенсията да се отпуска 1 година преди навършване на пенсионната възраст.

"Нещо много съществено, което беше предложение на пенсионноосигурителните дружества и беше подкрепено от всички участници, е в договора да има записан гарантиран размер на пожизнената пенсия за старост“, допълни социалният министър.

Гарантираният размер не може да бъде по-малък от този, изчислен от сумата на брутния размер на преведените от Националната агенция за приходите осигурителни вноски за осигуреното лице, каза още Петков.

При желание на осигуреното лице, пенсионноосигурителните дружества са задължени да предложат гарантиране на размера на първата допълнителната пожизнена пенсия за старост, изчислена на база натрупаните средства по индивидуалната партида.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@