Още по темата

В момента обществото трябва да реши дали психодесни талибани ще го управляват или ще живее по законите на либералния шериат, което значи, че право да изразяват позиция имат само десни и крайнодесни, дали ще живее е общество, където на когото не му хареса паметник, може да го разруши, или ще живее в общество, където всеки има право да си каже мнението. 

Това коментира журналистът от БНР Петър Волгин пред "Здравей, България" по NOVA след завихрилия се скандал около публикувания от него статус в социалната мрежа "Фейсбук" в защита на онези, запалили крана, който демонтираше паметника "1300 години България" пред НДК. 

Това е статусът на Волгин, който предизвика много коментари: 

„Разрушаването на този паметник и съпротивата срещу

него може да бъде прочетено като съпротива срещу разрухата. 28 години в България действат разрушението, грабежът, капитализъм, който е един от най-уродливите”, заяви Петър Волгин.

Разрушаването на паметника пред НДК и последвалият палеж на крана, се превърна в една от най-обсъжданите теми в социалните мрежи. Вчера се появи и информация, че е замесен вътрешен човек - пазачът на обекта. 

Управителят на охранителната фирма Ивайло Манолов обаче заяви в „Здравей, България”, че тези подозрения не са верни. Въпреки че версията за хвърлен коктейл „Молотов” през оградата бе отхвърлена, той допусна, че е възможно именно това да се е случило. Щетите по крана обаче са за милион. 

Граждани протестираха в София заради паметник

Светлин Русев с писмо за паметника пред НДК, блокират кръстовище

„Това са поръчани хора и някой е платил кранът да бъде повреден”, смята Манолов.

„Още от първия ден, в който започна демонтирането на паметника, започнаха и вандалските набези. Постоянно хвърляха камъни, бутаха оградите, заплашваха охранителите. Това се случва всяка нощ”, разказа още Ивайло Манолов.

„Това е посегателство върху частна собственост.

Никой няма право заради разлика в политически позиции или за отношение към паметник да осъществява посегателство върху частна собственост. Собственикът на този кран с нищо не е виновен. В този смисъл това не е легитимен акт на съпротива, а престъпление”, на мнение е Георги Харизанов от Института за дясна политика.