Още по темата

Известният художник Албино Пити (Albino Pitti) подкрепи кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019. Той изрисува тролейбус в центъра на града.

Тролейбусът, който е с номер 9, бе рисуван в продължение на няколко часа. Така, най-вероятно след ден-два, софиянци, които се возят по неговия маршрут, ще имат и повод за усмивка.

Художникът и момичетата от Италианския лицей, които рисуваха по тролея, признаха, че са искали да изразят радостта.

Кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова обясни в присъствието и на посланика на Италияна Марко Контичели, че в тази програма един от основните акценти е работата с децата.

"Няма нищо по-хубаво от това да има детски рисунки по тролейбусите, вместо примерно реклами, но така или иначе има място за всички", каза кметът на София.

"Обикновено отвън се вижда по-добре, аз лично мога много спокойно да си го обясня, защото градът ни е прекрасен и той има изключителен потенциал. Гостите от чужбина го виждат веднага, ние сме съсредоточени повече в проблемите, гледаме повече в краката си, отколкото нагоре в сградите...". Така кметът на София се опита да си обясни любовта на италианския художник към българската столица.

Фандъкова посочи, че за да се възстановят всички градски градини, трябва и време, и пари.

Пити пък подчерта, че вижда в града любов и интелигенти хора, които имат желание за растеж. "Това е истинската свобода - да расте човек, да не се спира и да може да разсъждава на международно ниво", добави той.

Албино Пити, който е сред водещите артисти в съвременното абстрактно изкуство, за последните 40 години има над 22 хил. произведения.

Негови картини са изложени в 17 музея по цял свят. Зад гърба си има над 500 изложби и 80 пърформанса.