Още по темата

Кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол е включена в Индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти. Това обявиха тази седмица от Центъра за световното наследство на ЮНЕСКО в писмо до министъра на културата Боил Банов.

ВИЖТЕ УНИКАЛНИТЕ РИМСКИ МОЗАЙКИ В ПЛОВДИВ В ГАЛЕРИЯТА НИ

Голямата базилика в Пловдив, както още е известна, е най-голямата раннохристиянска църква в страната.

Пловдив възстановява най-голямата епископска базилика на Балканите

Открита при разкопките монета на император Лициний (308-324) дава основание на хипотезата, че базиликата е сред първите, построени в Римската империя след легализирането на християнството през 313 г.

Размерите, украсата и централното разположение на църквата в близост до форума на античния град свидетелстват за голямата и влиятелна християнска общност във Филипопол.

Базиликата е широка 36 м, дълга над 90 м и е с впечатляваща архитектура – централен и два странични кораба, апсида, нартекс (преддверие) и атриум (открит двор) с колонади.

Вътрешността била украсена с колони с капители с християнски символи, стенописи и пищни мозаечни подове.

Мозайките са най-добре запазената част от сградата. Правени са на три етапа, образуват два пласта и имат обща площ от 2000 кв. м.

Малката базилика в Пловдив показва уникални мозайки

Малката раннохристиянска базилика, намираща се на бул. „Мария-Луиза“, е отворена за посетители от 2014 г. Под стъклен под туристите могат да видят красиви късноантични образци на многоцветните мозайки като изящни изображения на елен, гълъби и други християнски символи.

Малката Базилика се намира до Източната крепостна стена и е изградена през II век от император Марк Аврелий.

"Епископската базилика в Пловдив, със запазените в нея мозайки, е уникален паметник, с който България се гордее. Включването в индикативната листа на ЮНЕСКО е още един щрих към приноса на страната ни и конкретно на Пловдив, един от най-старите градове на континента, в опазването на културното наследство", коментира министърът на културата Боил Банов.

Възстановяването на мозайките се финансира от Фондация "Америка за България".

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални и любопитни новини последвайте страницата ни в Instagram