Още по темата

Цената на винетките за леки коли може да бъде намалена. Това съобщи министърът на регионалното развитие Николай Нанков на специализиран форум в София, цитиран от в. „Монитор“.

По думите му

икономии могат да се направят от разходите за разпечатване, разпространение, съхранение, брак, които се включват в стойността на стикера

Но те ще се спестят с въвеждането на електронните винетки, посочи още той.

Без винетка по третокласни пътища

ЕК предлага такси за изминат път вместо винетки в ЕС

Нови винетки – дневна и тримесечна

По думите му таксите за леки коли са несъизмеримо високи на фона на тези за тежкотоварни автомобили. Нанков коментира още, че тенденцията лекият трафик да поддържа пътния сектор нараства в последните години, като

в момента около 67% от постъпленията от винетки са от коли

А от началото на следващата година винетките за камиони може да поскъпнат. „Основно увеличение трябва да има за еднодневните стикери, който се ползват най-много и предимно от транзитно преминаващите тежкотоварни камиони“, обясни Нанков.

Източник: Емил Димитров/БГНЕС

Той уточни, че това може да стане с бюджета за следващата година. Сега се прави анализ с колко да бъде увеличението, а резултатите се очакват през септември.

„Ако до началото на следващата година сключим договор за тол системата няма да се вдигат, а ще се изчака 7 месеца нужни за въвеждането“, уточни министърът. „Аз съм убеден, че винетките за тежкотоварния трафик трябва да поскъпнат“, категоричен е Нанков.

Междувременно

регионалното ведомство подготвя иск за 1,5 млн. лв. пропуснати ползи на ден срещу фирмите, които обжалват въвеждането на тол системата.

Министърът обясни, че изчисленията са на база консервативната прогноза за приходите от електронната система според която около 661 млн. лв. годишно повече ще влизат в хазната от пътни такси.

„Но колко са точно ще каже одиторска компания и ще се претендира в съда за пропуснати ползи“, уточни още Нанков. По думите му в момента се подготвя искът, като ще се преценява дали да е срещу всички, които обжалват.

„Може би ще е срещу тези фирми, които са подавали много пъти жалби срещу процедурата“, коментира още той. Решението за подаване на ответен иск е дошло след един от мотивите на ВАС „злоупотреба с право“ при отхвърляно, на една от жалбите в началото на годината.