Още по темата

Вярват ли българите в Бог? Отговорът на този въпрос според „Галъп интернешънъл“ е, че  малко повече от половината вярват.

Последното предвеликденско проучване на обществените нагласи сочи, че 83% от запитаните пълнолетни българи определят себе си като източноправославни, 9% като мюсюлмани и само 3% като атеисти.

Неофит: Децата нямат възможност да учат достатъчно за православната си вяра

Ще се изучава ли религия в училищата?

Мюфтийството: 10 млн. лева годишно са необходими за ислямското вероизповедание у нас

В същото време обаче тези, които заявяват, че са истински религиозни са 51%. През миналата година това бяха 52%, а през 2015 г., пак 51%.

Стабилен през годините е делът на нерелигиозните – 36%, както и на атеистите – 3%.

Оказва се, че принадлежността към дадено вероизповедание е преди всичко обществено-политическа нагласа и се споделя широко, но истинската религиозност и вярата в божество не са толкова присъщи у нас – България е малко под средните нива на религиозност в света.

Ако данните се екстраполират върху броя на населението на страната, близо 4,6 милиона пълнолетни българи са източноправославни, а 500 хиляди са мюсюлмани. Но само 2,8 милиона са истински религиозни.

По подобен начин стои въпросът и с отношението към Българската православна църква. 41% или 2,2 милиона българи вярват в нейната институция, при 36% недоверие. Тя е една от най-одобряваните институции в България.

Изборът на патриарх Неофит през 2013 г. повиши доверието, но различни скандали в годините след това очевидно също влияят. Данни от проучване, направено през същата година сочат, че връзките с бизнеса и луксозният живот на духовници са основните проблеми, който мнозина виждат пред църквата.

Проучването за връзката между пол, възраст, доходи, образование и религиозността на хората разкрива интересни тенденции. Докато през 2015 г, 66% от по-младите - тези под 34-годишна възраст, са заявили, че са религиозни, сега това са 62%. За сметка на това расте делът на религиозните хора сред по-възрастните.

Жените остават по-религиозни от мъжете – 65%, срещу 58%.

Тези без образование са най-религиозни (83%), следвани от хората с основно такова (73%).

Доходите изглежда също оказват влияние - от тези с висок доход 50% заявяват, че са религиозни, а при тези с ниски, процентът е 66.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.