Още по темата

Бюджетната комисия отхвърли ветото, което президентът наложи върху част от бюджета на НЗОК, предаде БГНЕС.

Депутатите приеха повторно бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. За него гласуваха 12 народни представители, 6 бяха против, а 1 се въздържа. Така на практика бе преодоляно президентското вето.

До какво ще доведе мораториумът на нови лекарства

Граждани протестират срещу мораториума за новите лекарства

Бюджетната комисия на Народното събрание заседава днес с една единствена точка в дневния си ред - Указ № 250 от 08 декември 2017 г. на президента на Република България за връщане за ново обсъждане на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г.

Междувременно от БСП категорично се обявиха против мораториума за нови лекарства.

Председателят на партията Корнелия Нинова заяви, че започват национална кампания - "Здраве за всеки".

Така през следващите месеци здравеопазването щяло да се превърне в тема номер 1 за БСП.

Преди дни Радев наложи вето на § 6 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. заради незаплащането от НЗОК през 2018 г. на определени лекарствени продукти. Според държавният глава се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ. Лимитираният финансов ресурс за здраве налага оптимизиране на разпределението, разходването и контрола на наличните средства. Това, обаче, не може да е за сметка на конституционните права на гражданите и социалната справедливост.

В закона бяха записани специални текстове, с които се забранява на НЗОК да заплаща за лекарствени продукти "с ново международно непатентно наименование, за което е подадено заявление за включване в позитивния лекарствен списък, както и включени в позитивния лекарствен списък лекарствени продукти, които подлежат на заплащане за първи път през 2018 г" - § 6 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК