Още по темата

Ако гледаме числата, ще останем с впечатлението, че България е готова за еврото. Да, тя е най-бедната членка на Европейския съюз, но във финансово-политическо отношение България е направо отличник, а политици и финансисти се самоопределят като горещи привърженици на германската линия в Европа, пише Франк Щокерн във „Велт“.

Държавният дълг е само 25% от брутния вътрешен продукт, при изискван минимум от 60%, който повечето страни-членки на еврозоната, включително и Германия не могат да спазят. Бюджетният дефицит е под изискваните 3%, както и годишната инфлация.

Борисов: Еврото и еврозоната са задължителни

Домбровскис връчи официално на Борисов плановете за еврозоната

Дават на България „неустоима оферта” за еврозоната

Ниският плосък данък привлича чуждестранните фирми, обяснява Тим Курт, председател на Германо-Българската индустриално-търговска камара. Според едно допитване на камарата, 90% от фирмите отново биха инвестирали в България.

Значи всичко е прекрасно, така ли? Съвсем не, посочва Франк Щокерн. Една тема, която се появява постоянно, е избуяващата корупция. „Това определено е проблем“, признава Курт и уточнява, че чуждестранните фирми не са съвсем безпомощни: „За целта винаги са нужни две страни и в България все пак може да се работи, без да се включваш в тази система“.

Но това не е толкова лесно. Ако една фирма иска да построи ново фабрично хале, изведнъж може да се появи гражданска инициатива срещу проекта, която заплашва със съд - освен ако не се плати определена сума. По-големите фирми навярно могат да издържат на дълъг процес, малките обаче по-лесно се поддават на изкушението да платят и така да ликвидират проблема. Още повече, че тъкмо правосъдието се смята за особено корумпирано, пише Щокерн и цитира Руслан Стефанов, директор на Центъра за изследване на демокрацията, който обяснява, че съдебната система в България се използва не за прилагане на правото, а като инструмент за политически натиск срещу опозицията и срещу дразнещи критици.

Друг аргумент в подкрепа на присъединяването към е еврозоната е това, че част от местните елити са ориентирани по-скоро към Русия, която контролира голяма част от българската икономика, отколкото към Запада. Така, по-дълбоката интеграция на страната в Европа, ще действа срещу влиянието на руския президент Владимир Путин.

Най-сериозни противници на еврото обаче не са проруски настроените части от българското общество.

Според Стоян Панчев, ръководител на неолибералния мозъчен тръст ЕКИП, валутният борд, който действа в момента в България, принуждава политиците да ограничават разходите. И без тези окови фискалните показатели на държавата бързо ще започнат да се влошават.

Сходно мнение защитава и заместник- директорът на БНБ Калин Христов. Той припомня, че българската икономика все още е на равнище от 46% спрямо средното в еврозоната, а това е недостатъчно за влизането на страната във валутния съюз.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.