Още по темата

Телефонната палата в София вече е собственост на "НГ Проперти" ЕАД. Това съобщиха от НОВЕ АД Холдинг.

„Придобиването на сградата, която е неделима част от паметниците на културата в столицата е продължение на дългогодишните интереси и инвестиции на г-н Васил Божков в посока запазването и популяризирането на културно-историческото наследство на България", пише в съобщението.

Източник: БГНЕС

Телефонната палата ще бъде дом на уникални експонати и колекции в областта

на изкуството и световното културно-историческо наследство. В момента екип от експерти от знакови световни музеи и архитектурни студиа подготвят проекти за интериорното оформяне на сградата, става ясно от текста.

От дружеството вярват, че жителите и гостите на София ще бъдат обогатени от създаването на музей, отговарящ на световните стандарти и следващ най-добрите практики в сферата.

През март консултантската компания

за бизнес имоти Forton организира тръжна процедура за продажбата на Телефонната палата по задание на собственика „Българска телекомуникационна комапния“ ЕАД. Кандидатите за участие в процедурата можеха да заявят интерес до 15 март.

Телефонната палата е една от емблематичните сгради в центъра на София, завършена през 1949 г. по проект на арх. Станчо Белковски и арх. Борис Йолов. Имотът е със статут на паметник на архитектурата с огромна значимост в историята на българските телекомуникации. Сградата е разположена на ключово място на ул. „Гурко“ 2-4 с пешеходен достъп до редица държавни и общински институции, банки, хотели, културно-исторически обекти и др. Включва 6 етажа с обща площ 17 401 кв. м. Разгънатата застроена площ е 13 500 кв. м.