Още по темата

„Искам моят народ да бъде с изправена глава, когато решим нещо и си стиснем ръцете”, заяви пред NOVA външният министър на Македония Никола Димитров. Днес той ще се срещне с гръцкия си колега Никос Коциас в София.

В българската столица двамата ще обсъдят казуса с името на Македония, чието решение ще отвори вратите на ЕС и НАТО за страната.

Македония ще преименува летището в Скопие заради Гърция

Ципрас: Македонска нация никога не е съществувала

Лавров: Разговорите за името на Македония са заради САЩ

„И двамата с министър Коциас искаме да решим проблема, което е едно добро начало. Разбира се, имаме и различия как точно трябва да се реши този проблем”, заяви Никола Димитров. Той посочи, че процесът на търсене на решение не е лесен, тъй като казусът съществува от дълго време. „Много по-лесно е да се рушат мостове, отколкото да се строят”.

„Ние сме много обременени от историята си. Ние сме много горди народи. Всички на Балканите. Важно е да покажем на останалата част от Европа, че и тук, на Балканите, можем да се държим европейски. Битката е между силите на бъдещето и силите на миналото”, смята Никола Димитров.

Външният министър на Македония подчерта, че се мисли за географско обозначение в името на страната, но това е много широко понятие и има определени условия, които трябва да бъдат изпълнени.

По думите му досега Македония се е чувствала слаба и колкото по-силно е било това усещане, толкова по-назад във времето се търсели корените за национализма.

„По-добре е да си сътрудничим и да се надпреварваме за нещата, които имат значение днес, отколкото да се състезаваме кой е имал по-славни победи и поражения в нашата богата история”, каза той.

„В момента национализмът е слаб в Македония и се опитваме да го заменим с нещо, което наричаме „визионерски патриотизъм” – къде искаме да сме след 10, след 15 години. И затова сме много благодарни на българското председателство, защото в тежка ситуация за Европа – и покрай „Брекзит”, и покрай имигрантската криза, българското председателство успя да постави Западните Балкани отново в дневния ред. За нас е много важно Македония да хване този влак. Много дълго чакахме на гарата, важно е и за нас, важно е и за стабилността в региона да се качим”, подчерта Димитров.

„Затова започнахме в нашата външна политика да правим приятелства и да решаваме проблеми”, посочи Димитров, но отказа да даде срок за решаване на казуса с името на Македония.

Такъв обаче днес даде еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.

Европейският съюз е „силно уверен”, че Македония ще уреди продължаващия отдавна спор с Гърция за името си преди юли, заяви Хан, който също е в София за разговорите между министрите на външните работи на ЕС и техните колеги от страните-кандидатки за присъединяване.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.