Още по темата

Скандални видеозаписи разкриват насилие над деца с увреждания от дом „Хризантема” в Габрово.

Клиповете бяха публикувани след конфликти и спорове между персонала и управата на заведението, съобщава NOVA.

В дома „Хризантема” живеят 8 деца, за които се грижат 13 детегледачки медицински сестри.

Преди 2 години обаче, започва междуличностен конфликт, който ескалира и стигна дотам обществено достояние да станат видеоклипове, в които се вижда как медицинска сестра и детегледачка упражняват насилие над 3 деца.

В детска градина: Шамари по тялото и сапун в очите

Психолог: Много родители абдикират от отговорност и я прехвърлят на учебните заведения

Насилието над деца ражда насилници в България

На кадрите е заснето физическо и вербално насилие над децата. Детегледачка заплашва момче с думите: „Ще ти счупя главата”.

От управата твърдят, че такива случаи е имало в продължение на две години. Прокуратурата и социалните служби започнаха проверки.

В същото време заснетите възпитателки заявяват, че тези случаи са инцидентни, като заплахите са срещу агресивни деца, които дори биели персонала на дома в Габрово.

„Като майка и като жена искам да изразя огромното си възмущение от това, което виждаме като отношение на едно човешко същество към друго, особено когато става въпрос за деца и младежи с увреждания. Абсолютно недопустимо е поведението както на ръководителя на центъра, така и на целия екип, на персонала към децата, както и несигнализирането за проблема на по-ранен етап”, коментира кметът на Габрово Таня Христова.

Тя е поискала обяснение от служителите на Центъра за настаняване от семеен тип, когато до нея стигнал сигналът на насилие.  

 „Като кмет ще бъда безкомпромисна към всеки, който си е позволил грубо и недопустимо отношение към децата, включително и премълчаване на подобен тип информация. Ще използвам всички възможни средства, с които разполагам като кмет”, посочи Таня Христова. „За мен е недопустимо и необяснимо поведението на тези жени. За мен е необяснимо и неразбираемо заснемането на тези кадри и още повече задържането и скриването им от Община Габрово като ангажирана и отговорна за предоставяне на тази услуга”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.