Още по темата

Сръбски националисти отбелязаха „Деня на освобождението на Босилеград от българската фашистка окупация”. Представителите на местната организация Съюз на бойците на народноосвободителната война са положили венец на т.нар. партизанска чешма в центъра на града.

За честването информираха от българския Културно-информационен център в Босилеград.

България отдава почит към загиналите в Първата световна война

Орешарски откри паметник на Левски в Сърбия

Честването е на датата 8 септември 1944г. По това време в България влиза армията на СССР. След смяната на властта у нас Западните покрайнини, в това число и Босилеград, са върнати и влизат в състава на новата федерация Югославия. След разпадането й остават в Сърбия.

Много хора в Босилеград и до ден днешен се определят като етнически българи. Те са представлявани и от КИЦ „Босилеград”.

Според председателят на центъра Иван Николов на 8 септември 1944 в Босилеград „не се е случило абсолютно нищо” и отбелязването му се прави с цел  „провокиране и заплаха към всички родолюбиви и просветени българи в Босилеград”.

Самата „партизанска чешма” е построена през 2006г. с позволение на кмета Васил Захариев. Само година преди това на метри от нея е вдигнат паметник на Васил Левски.

„Още тогава беше ясно, че това се прави с цел провокиране на антибългарски чувства и постигане на „идеологически баланс“ в отговор на появяването на паметника на Левски“, се казва още в днешното съобщение на Културно-информационния център „Босилеград“.

 „Идеологическата постановка за „освобождението на Босилеград от „българската фашистка окупация“ се влачи още от времето на комунистическа Югославия и е пълен исторически фалшификат”, гласи още анонса на центъра.