Още по темата

Повече от 1 милион годишно събира училищното настоятелство на Столичната математическа гимназия (СМГ). Парите идват от платени курсове.

Само няколко души от това настоятелство обаче знаят къде отиват и за какво се използват парите. Останалите членове се опасяват, че за последните 4 години са изчезнали поне 400 000 лева, съобщава NOVA.

Министър Вълчев: Не всички училища са проблемни

"Можеш да идваш веднъж в годината" - фиктивното учене в една гимназия

3 млн. лева допълнително финансиране за някои гимназии, вижте кои

Най-добрият отбор по математика в света се завърна от Олимпиада във Филипините преди броени дни. Шампионите са ученици на Софийската математическа гимназия. За да могат малките ни надежди да се развиват и да печелят награди, финансово помага училищното настоятелство. Или поне така би трябвало.

Курсовете по математика в СМГ са едни от най-добрите в страната. След като се плати на преподавателите и се покрият текущите разходи, какво се случва с останалата част от този един милион лева, никой, освен ръководството, не знае. Дори родителите станали редови членове на настоятелството само, за да разберат.

Владимир Ненчев е бивш директор на гимназията. Ръководил я в продължение на 15 години. Негова била и идеята за съботно-неделните курсове по математика. Разликата между училищното настоятелство тогава и сега обаче била голяма. Обяснява, че за четирите години от дейността на сегашното настоятелството нямало дори отчет.

"Черни каси". Така наскоро министърът на образованието Красимир Вълчев нарече част от училищните настоятелства. 

И тъй като дори министърът не може да контролира училищните настоятелства, ще отнеме част от функциите им. От следващата седмица с платените курсове към СМГ ще се разпорежда училището, а не настоятелството.

Междувременно, ръководството на настоятелството на СМГ кара втория си 4-годишен мандат. По думи на останалите членове, на събранията ръководството променяло дневния ред. Така, всеки опит да бъде сменено, удря на камък.

Председателят Искра Спасова не вдигна телефона си в продължение на дни.

Румяна Караджова и Петя Тодорова от ръководството на настоятелството категорично отказват коментар. В неофициален разговор обаче, Петя Тодорова признава, че нарушения може и да са допуснали, защото не познавали закона, но всичко било "в интерес на децата".

Според Румяна Караджова пък, обяснение дължали само на властите - нито на родителите, нито на медиите.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.