Още по темата

Показно убитият в София бизнесмен Петър Христов е говорил със свой близък приятел малко преди да бъде застрелян.

По време на разговора е звучал като щастлив човек. Обсъжда ли са как да организират събитие за 80-годишнината на писателя Михаел Бар Зоар. По нищо не личало, да се страхува или да има информация за станалото минути по-късно покушение срещу него.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА СТРЕЛБАТА В ГАЛЕРИЯТА НИ

Приятелят на Петър Христов, Яков Джераси изключва пред NOVA възможността бизнесменът да е бил убит заради неуредени бизнес отношения.

Застреляха бизнесмен, свързан с ГЕРБ, в София

Приятел на убития: Сериозен бизнесмен

„Аз съм горд, че съм негов приятел. Той ми се обади най-напред да ми честити за Новата година, защото точно се върна със семейството от ваканция. Причината за разговора ни беше едно събитие на 30 януари, което той води по случай 80-годишнината на професор Михаил Бар Зоар, за книгата „Хватката на Хитлер”. Тази книга отвори България пред света”, разказва Яков Джераси.

„Той бе човек, който обича да работи. Прозрачен. Там няма скришни неща. Помните Мануела. Израелците го питаха защо вкарва толкова пари да я лекуват. А той им казваше, че това са негови лични средства. Помагаше и на ученици, раздавахме стипендии заедно. Петър Христов много ще липсва в Израел. Пръв приятел е на министъра на отбраната на Израел, той беше един мост, когато нещата не вървяха”, посочва Джераси.

За показния разстрел на приятеля си Яков разбира от секретарката си. Джераси обаче изключва възможността Петър Христов да е бил убит заради неуредени бизнес отношения. Казва, че бизнесменът не е имал врагове и всички са го обичали.

„Знаех за неговите специални отношения с Цветан Цветанов”, подчертава Джераси. „Никога не се страхуваше, той нямаше бодигардове, имаше шофьор и вървеше свободно по улиците. Но има толкова много мижитурки тук. Може би главният секретар на МВР трябва попита себе си какво всъщност става. Искам да знам кой е направил поръчката. Това е и въпрос за МВР. Нещо не върви там. Такива неща не трябва да се случват в тази страна”, добавя Яков Джераси. Той посочи, че София му изглежда като по-опасно място от разтърсвания от религиозни и етнически сблъсъци Йерусалим.

„Той имаше мечти за бъдещето. Той искаше да влезне в българската политика. Имаше много близки отношения с партия ГЕРБ. На 12-и февруари трябваше да пътуваме с 12 кметове за Израел. Много от тях са му лични приятели, за да видят как се управлява град. Става въпрос за кметовете на Видин, Свищов, Никопол, Рудозем, Благоевград, Неделино, Горна Оряховица и др.”, заяви Яков Джераси.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК