Още по темата

Тол системата за българските пътища официално е в ход. Регионалният министър Николай Нанков подписа договора за проектиране, изграждане и въвеждане на системата. Тя ще таксува тежкотоварните автомобили според разстоянието, което са изминали.

За леките коли е замислена електронна винетка. Тол системата ще струва 150 милиона лева, без ДДС, и трябва да е готова след година и 7 месеца.

Парите ще осигури фирмата, която ще я изгради, а държавата ще ги връща на по-късен етап - от събраните приходи.

Винетките за автомобили може да поевтинеят

Електронна винетка за леки коли и тол такса за камионите

Тол системата - държавна, какво значи това

Колко ще струва електронната винетка

Очакваните приходи са около 1 милиард лева, които ще отиват предимно за ремонти и изграждане на нови пътища. Предвижда се и въвеждането на дневни и уикенд винетки за леките автомобили.

Единият вариант предвижда тя да обхване около 8000 км републикански пътища – магистралите и пътища от първи и втори клас. Има и такъв, който предвижда в обхвата й да се включат около 75% от всички републикански пътища, който обаче вероятно няма да бъде избран.

В момента приходите от винетки са около 350 млн. лв. средногодишно, обяви министърът. 

Таксата за тежкотоварните автомобили ще се повиши значително, но това е справедливият модел, посочи регионалният министър и допълни, че се очаква увеличението на приходите от заплащаните от тях такси да е с 6-7 пъти. С въвеждането на тол системата ще успеем за първи път да се възползваме от геостратегическото си положение, обърна внимание Николай Нанков. Той посочи, че доскоро винетката за тежкотоварни автомобили, с която те преминават от ГКПП „Калотина“ до ГКПП „Капитан Андреево“, струваше 21 лв., като вече е 23 лв., а за преминаване по магистралата между Ниш и Пирот в Сърбия от януари т.г. се плаща около 20 лв.

С въвеждането на тол системата ще има достатъчен ресурс за пътни ремонти, обърна внимание министърът.

В отделни случаи при изпълнение на дейности по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради има констатирани пропуски. Затова се въвежда по-строг контрол, като проверки ще се правят поне веднъж месечно, стана ясно от думите на регионалния министър по-рано пред бТВ.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК