Още по темата

Лекари призоваха хората да не си купуват домове и коли, принадлежали на пушачи, защото токсините се пропиват навсякъде. Това е призив на бостънски педиатри. 

"Така е. Това е трета ръка дим, който оставан незабелязан за обществото, но не така казва науката", коментира пред "Здравей, България" по NOVA пулмологът д-р София Ангелова. Той се усеща по жълтите пердета вкъщи и по миризмата на пепелник. 

"Когато пушачите запалят цигара в едно затворено помещение,

в дима се съдържат много токсични вещества. Когато опасните катрани се охладят, те се превръщат в леплива течност, която попада върху килимите, стените и таваните", посочи тя. И допълни, че още през 2009 година е било доказано, че те са 8 400. 

15 милиграма смола отделя всеки пушач само с една цигара - тази смола попада върху стените, тапицерия. След години тези вещества илизат в околната среда. Тази течност трудно се изчиства, дори и ако човек често чисто или пере пердета, тапицерия.

Учени: Забраната за пушене има позитивен ефект за децата

Пушенето на наргиле не е безобидно, твърдят експерти

Тя посочи, че децата са най-уязвимите, защото те изразходват повече енергия и вдишват по-голяма част от тези отровни вещества. 

Застрашени са и възрастни, които не могат да излизат. 

Те са застрашени от респираторни проблеми. 

Пушенето под абсорбатора също не е спасение. 

Д-р Анеглова посочи, че един непушач в задимена среда поема токсини колкото от 5 цигари. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК