Още по темата

Трима български лекари са били задържани в от сръбските власти в Босилеград. Медиците са били прибрани в полицейско управление заради опити за провеждане на безплатни медицински прегледи на българското население в града, пише БГНЕС.

Официално изтъкнатата причина за намесата на властите е била, че прегледите са се провеждали в Културно-информационния център „Босилеград” – институция на българската общност в селището.

Орешарски откри паметник на Левски в Сърбия

Борисов след Балканската среща: Разбрали сме се да сме равни

Лекарите са пристигнали в града около 11ч., а визитата им е била част от съгласуван обмен със Здравния дом в Босилеград. Те са били очаквани от 50-60 души от града и околните села, имащи нужда от преглед.

В КИЦ обаче влиза и здравен инспектор от областния град Ниш, заедно с около 20 полицаи, които задържат медиците. Впоследствие те остават в районното управление в града до 17ч., без да са разпитвани.

„Установеното нарушение на българските лекари е , че те не е трябвало да провеждат прегледите в КИЦ-а, защото не отговарял за тази цел, според сръбските закони. В тази връзка той не санкционира лекарите, а санкционира управителя и председателя на КИЦ, като най-вероятно актът за това нарушение ще стане ясен по-късно. Става дума за една много голяма глоба“, заяви за БГНЕС проф. Лозан Митев, председател на Гражданската инициатива „Западни покрайнини“.

Според Митев задържането на лекарите е „акт, който е в пълно противоречие с официално декларираната българо-сръбска политика на сближение от двете правителства.“

От външно министерство са били наясно със ситуацията и са настоявали за освобождаването на медицинските лица, дошли от Първа градска болница в София.