Още по темата

Активираното през миналата седмица свлачище край с. Тикале, което прекъсна движението по пътя Смолян – Мадан, е най-мащабното върху главен път в страната.Това е заключението след проведения днес оглед на свлачищния терен с участието на представители на АПИ, областната и общинската администрация в Смолян, проектанти, геолози.

На огледа на свлачището са присъствали председателят на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов, областният управител Недялко Славов, кметът на Смолян Николай Мелемов, представители на ВиК и ЕВН, информира пресслужбата на Областната администрация.

След направения оглед се е установило, че

състоянието на срутището е много тежко и обхваща голяма територия,

с което излиза далеч извън сервитута на главния път, допълват от Областната администрация. В зоната на свлачищния се терен попадат два електропровода и водопровод

Свлачището е активно с непрекъсната поява на нови пукнатини, чиито размери достигат около 100 на 150 метра, уточнява областната пресслужба. Оценката на експертите е, че свлачището е от блоков тип, като са оформени няколко свлачищни отстъпа с височина от 2 до 4 метра.

Инж. Дончо Атанасов е посочил, че в понеделник в АПИ ще се проведе съвещание с всички водещи специалисти в тази област и ще бъдат обсъдени мерки за справяне с проблема, посочва пресслужбата. Ще се ангажират водещи екипи за обследване и проучване, за да не се допусне прекъсване на електрическата и ВиК инфраструктурата до населените места.

Предвижда се вариант за изграждане на алтернативен път през Орешец – Влахово.

По време на огледа е потвърдено, че свлачището е изключително опасно за разчистване поради многото надвиснали скални късове. Въпреки това ще се направи опит за продължаване на разчистването на терена, за да бъде възможно пускане на движението в едната пътна лента при аварийни случаи.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.