Още по темата

Българинът, свален от покрива на миланската "Ла Скала", се обяви за "убеден берлусконианец" и доброволно постъпи в психиатрична клиника, съобшиха днес източници от италианските органи на реда, пожелали анонимност.

В събота 51-годишният Мартин Адвински прекара седем часа на покрива, където опъна големи транспаранти с лозунгите: "Председателят Берлускони беше видял правилно", "Референдум - категорично не", "Свобода и демокрация" и "Италианско правосъдие равно на злоупотреба с власт".

Той сам се обадил на карабинерите, които успяха да го измъкнат от ръба на покрива и да го обездвижат с помощта на пожарникари, тъй като първоначално оказал съпротива.

Остава загадка как е успял да се качи на покрива на световноизвестния оперен театър "Ла Скала".

Сградата е сред обектите в Милано, поставени под режим на най-висока антитерористична заплаха.

Според източниците разследването изключва българинът да проникнал в операта като зрител в петък и да е прекарал там нощта, преди да се качи на покрива в събота, в 8 ч. сутринта.

Работи се по две хипотези

Едната е, че той може да е използвал скелето, издигнато на странична външна стена на сградата. Другата хипотеза е, че е имал на разположение монтирана на камион саморазгъваща се стълба, като тези, които се използват за качване на мебели и друга тежка покъщнина по високите етажи.

Макар и да звучи невероятно, именно тази хипотеза би дала обяснение на факта, че е успял да качи със себе си обемистите транспаранти, поради което е бил принуден да започне протеста в събота, а не в делничен ден, когато щеше да предизвика много по-големи неприятности за града, споделиха източниците.

Непосредствено след задържането Адвински е повтарял, че е "убеден берлусконианец", съпричастен към "съдебната несправедливост срещу Берлускони", защото той самият е бил жертва на подобна несправедливост. Не е дал обяснение обаче защо е издигнал лозунга за "Не" на референдума за конституционна реформа, насрочен за 4 декември.

Първоначално българинът бил отведен в болница, тъй като заявил, че страда от сърдечно заболяване.

Впоследствие доброволно е приел да бъде подложен на лечение в психиатрична клиника в провинция Мантуа на областта Ломбардия, в която живее. До момента срещу него е повдигнато възможно най-лекото обвинение в нахлуване в недвижими имоти, което се наказва с максимум 2 г. лишаване от свобода и глоба от 103 до 1032 евро, уточниха източниците.

Миналата година Адвински протестира срещу италианското правосъдие, като се качи на покрива на изоставена църква в центъра на град Мантуа, където прекара 9 часа.