Още по темата

Стотици близки, приятели и колеги се събраха пред храма "Свети Седмочисленици" в София, за да се сбогуват с доцент Кристиан Таков. Преподавателят по гражданско, семейно и търговско право в Софийския университет почина на 51 години. 

Сред дошлите да се поклонят пред паметта му имаше много политици, общественици и студенти. 

В последните години от живота си доцент Таков

активно защитаваше гражданската позиция за пълноценна съдебна реформа, която да пресече корупционния модел в страната.

Той беше съветник на президента Росен Плевнелиев и е един от учредителите на партия "Да, България".

"Загубих приятел, всички загубихме човек, който даваше пример как се отстоява справедливостта в България", посочи Христо Иванов - бивш правосъден министър и лидер на партията. 

По думите на Татяна Дончева Кристиан Такова е избрал да живее изключително пълноценно, въпреки че е бил болен от години. "Защото човек е това, което е делото му, и то не може да бъде заличено от недоброжелателите или от медиите на еди кого си", заяви юристът и лидер на "Движение 21. 

На поклонението бе и президентът Росен Плевнелиев, макар да стана ясно, че е починала майка му

"Неговата следва остава и това тук е доказателството за това. Той беше човек, който вярваше, че върховенството на правото е над всичко останало", посочи Плевнелиев, който бе държавен глава от 2012 до 2017 година. 

Доцентът подкрепяше студентите, протестиращи срещу кабинета "Орешарски" и именно пред тях произнесе една от най-запомнящите се речи в окупираната тогава 272 аудитория.

Вижте тук едни от най-силните акценти в изказванията му