Още по темата

През последните седмици редица чуждестранни медии отправиха поглед към България. Причината: най-бедната страна в ЕС изведнъж се оказа притежател на ценно съкровище - над 210 хиляди биткойна, открити в рамките на спецоперация през май тази година.

Към момента на операцията стойността на биткойните е възлизала на около 400 милиона евро. Но с поскъпването на криптовалутата въпросните над 210 хиляди биткойна вече струват около 3,3 милиарда евро - сума, с която България би могла да погаси близо 20% от държавния си дълг, пише „Дойче веле” (Deutsche Welle).

България държи биткойни за 5,5 млрд. лв., ГДБОП отрича

Спука ли се балонът на биткойна

Биткойните - валута на бъдещето или трик за избягване на данъци

Официално българските власти отрекоха да са конфискували биткойните. Проблемът е, че от една страна според българското законодателство търговията с криптовалути не е незаконна. От друга обаче те не са признати за официално платежно средство. Така биткойните се превръщат в имущество, придобито от престъпната група и могат да бъдат конфискувани само след съдебно решение.

За целта прокуратурата трябва да докаже, че въпросните биткойни са закупени с пари, придобити по престъпен начин и след това да поиска конфискация от властите в САЩ.

И въпреки че въпросната криптовалута е налице, тя в момента не е достъпна за българската държава.

На 19 май тази година, при акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП бяха задържани 8 души. Повечето от тях бивши и настоящи митнически служители. Те успели да инсталират вирус в системата на митниците и така да манипулират данни за превоза на стоки през България, създавайки фиктивни транзити.

Реално тировете не излизали от страната, а товарът им се продавал контрабандно. За услугата групата получавала по 25 000 евро на камион в биткойни.

Така, след последното поскъпване на криптовалутата, създателят на вируса Димитър Пешев, се превръща вероятно в най-богатият българин.

Но за него, както и евентуално за българската държава, ако криптовалутата бъде конфискувана, би било сериозен проблем да осребри инвестицията си. Въпросното количество от над 210 хиляди биткойна отговаря на над 1,5% от всички в обращение в света в момента.

Продажбата на толкова голям обем от критовалутата буквално би сринало пазара, посочва „Бизнес инсайдър” (Business Insider).

Историята помни и други подобни случаи, отчита „Ди Велт” (Die Welt). През септември 2013 г. ФБР конфискува над 170 хиляди биткойна в САЩ. Малко по-късно те бяха продадени на цени, които изглеждат направо нищожни на фона на днешния курс. В рамките на четири търга, проведени между 2014 и 2016 година, ФБР продаде над 124 000 биткойна. Изчислено според днешния курс, Федералното бюро за разследвания е изгубило поне 1,5 милиарда долара.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК