Още по темата

Могат да откраднат парите ни от безконтактна карта, докато пътуваме с метрото или автобуса, съобщава NOVA. Достатъчно е хората да са достатъчно близо един до друг. Източването на пари от банковата ви сметка става чрез карта с ПОС-терминал, която се разчита от скрити четци и така се извършва скритата трансакция. Това са законни устройства, регистрирани в чужди държави.

В Дижон започна процес срещу българи, ограбвали банкомати

Банкови карти: Как да се предпазим от измамите

По 2000 лева на ден крадат от банкомати

„Теглят се малки суми, в повечето случаи по 20 лв., които човек не може да си спомни кога е похарчил. В България са направени измами между 7 и 8 милиона лева, което разпределено на населението, се пада по около лев на човек. Трудно е да се прецени дали трансакцията е станала със съгласието на клиента или без него”, обясни за „Здравей, България” по NOVA Камен Несторов, ИТ специалист и инженер.

По думите му този скрининг краде информация от магнитната лента от безконтактната карта.

„Измаменият клиент на банката може да получи ес-ем-ес, че е теглена сума от неговата сметка, но неговите данни може да са отишли на другия край на света”, добави Несторов.

Кражби са възможно дори, когато теглим пари от банкомат.

„Става въпрос за допълнителен скрининг. Приплъзгвайки картата си, където са част от вашите данни, които служат, за да влезете в банката. Този скимер се слага до входната врата и остава почти незабелязан за обикновените хора. Престъпните групи са доста умели. Обикновено се монтират миникамери, които са сложени близо до банкомата и записват вашия ПИН-код”, каза още Камен Несторов.

„Скриването на ПИН-кода не може да помогне, защото не се знае къде може да са монтирани тези камери”, посочва Несторов.