Още по темата

Социалното министерство излезе с официално изявление по случая с майката, която разплака премиера Бойко Борисов - Красимира Обретенова разказа, че емигрира заради дъщеря си Пасионария, която е с тежки увреждания. 

Материалът бе излъчен по NOVA на 18 април, а премиерът заяви, че се е разплакал. 

"Министерството на труда и социалната политика е предприело всички действия и мерки за осигуряване на законово регламентираните права на г-жа Красимира Обретенова и дъщеря й Пасионария. Отнасяме се с разбиране към трудностите, пред които е изправено семейството, и ще продължим да работим за подобряване на законодателството и за по-ефективното и справедливо изразходване на бюджетните средства за хората с увреждания", категорични са от институцията.

Майката, разплакала Борисов: Лично да ми се извини 

Борисов разказа какво го е разплакало

Майка емигрира, защото детето ѝ не може да оцелее в България

Те отричат информацията, че са били осъдени от Обретенова. Оттам изтъкват, че социалните служби в Добрич редовно са изплащали всички видове помощи и добавки, които се полагат на детето. Изплатени й били и целеви помощи - за 2 чифта ортопедични обувки, комбиниран стол за тоалет и баня, рингова инвалидна количка и ходилка, антидекубитален дюшек и антидекубитална възглавница.

Това е пълният текст от Министерството на труда и социалната политика:
1. Представената в репортажа информация, че Красимира Обретенова е „осъдила социалното министерство“, не отговаря на истината. През януари 2018 г. в Министерството на труда и социалната политика е препратена жалба от Красимира Костадинова Стоянова (Красимира Обретенова), адресирана до Районната прокуратура в Добрич, в която тя твърди, че е била жертва на измама от страна на регистриран доставчик на помощни средства и медицински изделия за хора с увреждания. Проверка на Агенцията за хората с увреждания (АХУ), която води публичен регистър на доставчиците, показа, че представената в жалбата информация не се потвърждава. Фирма „Бул-Сан Трейд – Галин Великов“ ЕООД, гр. Добрич, не е регистрирана в регистъра на АХУ нито като доставчик, нито като производител на адаптирани проходилки, техни прототипи и мостри. От приложените към жалбата копия на два изпълнителни листа е видно, че през 2011 г. съдът е осъдил Галин Великов да заплати на Красимира Обретенова сумите 740,40 лв. и 1040 лв.

2. Дирекция „Социално подпомагане“ – Добрич е изплащала на г-жа Обретенова редовно и своевременно всички видове помощи и добавки, които се полагат на дъщеря й Пасионария по Закона за семейни помощи за деца, Закона за интеграция на хората с увреждания и Закона за социално подпомагане. По Закона за семейни помощи за деца са изплащани следните помощи:

До 21 декември 2016 г. тя е получавала месечна помощ за отглеждане на дете до завършване на средно образование в размер на 100 лв. и добавка за отглеждане на дете с трайно увреждане до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование в размер на 240 лв.
От 1 януари 2017 г. и към настоящия момент й е изплащана месечна помощ за отглеждане на дете с трайно увреждане до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование в размер на 930 лв.

По Закона за интеграция на хората с увреждания са платени следните целеви помощи:
* За ортопедични обувки – 2 чифта, в размер на 380 лв. с екплоатационен срок до 20 декември 2018 г.
* За комбиниран стол за тоалет и баня в размер на 331 лв. с експлоатационен срок до 23 октомври 2020 г.
* За рингова инвалидна количка и ходилка в общ размер на 558 лв. с експлоатационен срок до 23 октомври 2020 г.
* За антидекубитален дюшек и антидекубитална възглавница в размер на 437 лв. с експлоатационен срок до 23 октомври 2020 г.

Стотици хора с увреждания на протест пред Министерския съвет

По Закона за социално подпомагане са платени следните помощи:

През май 2017 г. от Дирекция „Социално подпомагане“ – Сердика на г-жа Красимира Обретенова е отпусната еднократна социална помощ в максимален размер от 325 лв. за покриване на извънредно възникнали нужди на семейството й.
С решение на Управителния съвет на Фонд „Социална закрила“ от 30 май 2017 г. на Красимира Обретенова е отпусната социална помощ в размер на 828 лв. за купуване на електрически аспиратор за дъщеря й.
От 2013 г. до момента г-жа Обретенова и дъщеря й Пасионария са ползвали социалните услуги „Асистент за независимо детство“ и „Асистент за независим и активен живот“ на Столична община. Г-жа Обретенова е назначена за личен асистент на дъщеря си. Пасионария ползва услугата по 159 часа месечно, при определена часова ставка от 3,50 лв. за личния асистент.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram