Още по темата

140 души, работещи във фабрика за обувки в Дупница, останаха без пари посред зима. Хората не са получавали възнагражденията си вече два месеца и това не се случва за първи път. Миналата година пак са останали без пари от италианския собственик. 

"Преди празниците получихме аванс от 100 лева и 60 лева под формата на ваучерите. С тези пари трябваше да изкараме празниците", разказаха някои от работещите в обувната фабрика, предаде NOVA

Хората настояват за законодателни промени, така че правата им на коректни работници да бъдат гарантирани. 

В същото време фабриката произвежда луксозни обувки за износ, а хората не взимат високи заплати. 

Всички работници на обувната фабрика в Дупница ще получат парите си от Фонда за гарантирани вземания до края на годината, обясни омбудсамнът Мая Манолова.  

Със законови промени през декември депутатите приеха няколко хиляди работници, съкратени поради фалит на техните предприятия, да потърсят заплатите си по съдебен път.

Всички работници, които през последните три години не са си получили заплатите, вече ще могат да ги получат от Фонда за гарантиране на вземания на работници от фалиращи предприятия. 

Стана ясно, че омбудсманът Мая Манолова ще открие гореща телефонна линия за сигнали срещу некоректни работодатели. Експерти на институцията ще консултират какви стъпки трябва да предприеме обърналия се за помощ работник, за да си получи парите от Фонда за гарантиране на вземанията от фалиращи предприятия.

По-късно днес общественият защитник заедно с двата синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа“, внесоха в парламента законодателни промени, отнасящи се до чл. 245, ал. 1 от Кодекса на труда, който дава право на работодателите, при добросъвестно изпълнение на задълженията на работника, да изплаща едва 60% от полагащото му се трудовото възнаграждение. Това стана, след като на 16 януари т.г. Конституционния съд не успя да формира необходимото мнозинство и да се произнесе по искането на Манолова за обявяване на текста за противоконституционен.

„Присъединявам се към твърдението на г-н Димитров, че с решението си Конституционния съд узакони неплащането на работни заплати. На практика той конституционализира трудовата експлоатация. Такова чудо няма никъде по света. За добросъвестно поведение да се предвижда санкционна норма“, категорична бе Манолова.

Омбудсманът и синдикатите настояват депутатите да внесат, обсъдят и приемат законодателни промени в Кодекса на труда, които или да отменят чл. 245 от закона, или да ограничат във времето възможността при добросъвестно изпълнение на трудовите задължения да се плащат до 60% от заплатата. Те ще предложат това да се случва само в рамките на 1 месец от календарна година и само при определени обстоятелства, свързани с временни затруднения на работодателя, които да се декларират своевременно пред териториалното поделение на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ /ИАГИТ/.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК