143

У спех за България - това е водещото мнение след важната среща между ЕС и Турция във Варна. 

Тя дойде във време, в което има напрежение между Русия и Европейския съюз, прочистването в Африн и обтегнатите отношения на Турция с ЕС и САЩ.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА ЕС - ТУРЦИЯ ВЪВ ВАРНА

Външният министър Екатерина Захариева заяви, че срещата е била много важна и историческа, както и с много добър тон.

„Ангажиментите, които чухте от ЕК, но и от Турция, което е изключително важно за това, че споразумението трябва да работи и всяка страна да изпълнява ангажиментите си по него”, каза тя пред NOVA.

„Дали Брюксел или София вярва на сълзи? Аз съм съгласен, че срещата е един безспорен успех. Диалогът с Турция трябва да се продължи, защото там има един режим, но той не е вечен”, каза бившият генерален консул в Одрин Георги Димов пред "Здравей, България". 

„България беше формален домакин на срещата, но не бива да отричаме ролята, която изигра като един медиатор на посланията между двете страни”, каза посланикът ни в Анкара Надежда Нейнски.

Захариева посочи, че е много важно, че ЕС и Турция са поели ангажимент за нормализиране на отношенията, както и върху „позитивните неща и общите стратегически интереси, които имаме”.

„Като външен министър ми направи впечатление и финалът на изказването на президента Ердоган. Подчерта регионите, в които има нестабилност и подчерта: „Нека заедно с Европа работим за нормализиране на Сирия, Ирак, Афганистан, Пакистан.” Това е подадена ръка”, каза Захариева.

Тя добави, че са били поставени въпросите с правовата държава в Турция, както и турската военна операция в Африн.

„Продължава да има различия в позициите”, заяви Захариева, но добави, че различията се решават с дипломация.

Ердоган пристигна във Варна, посрещна го протест

Външният министър на България заяви, че на срещата си с Ердоган, Борисов е поставил висящите от години въпроси между България и Турция.

„Много е важно, че се разбрахме тази смесена комисия обаче да се състои възможно по-скоро, за да се опитаме да решим тези двустранни въпроси, които съществуват от много години”, каза тя по въпроса за висящите въпроси като този за тракийските бежанци.

Бъчварова: Няма как да питаме Ердоган за тракийските бежанци

Нинова: Да питаме Ердоган за тракийските бежанци и Кърджали

За случая „Скрипал” Захариева заяви, че България е солидарна с Великобритания, но страната ни не счита в момента, че е уместно да експулсира руски дипломати.

„Има две новини в световните медии

– едната е за последствията от отравянето на Скрипал, експулсирането на руски дипломати в цяла Европа това се случва, и другата новина свързана с Турция – изявлението на Себастиан Курц, който иска прекратяване на преговорите за членство на Турция в ЕС. Новината от Варна не беше сред първите новини на световните агенции, но безспорно, от българска гледна точка това е постижение за България”, заяви експертът Весела Чернева в студиото на „Здравей, България”.

По думите на Георги Димов срещата на неутрална земя е похват, който сме виждали много пъти преди с други държави с авторитарни лидери.

"И все пак тонът беше доста по-конструктивен, отколкото можеше да се очаква, предвид факта, че само дни преди това имаше военни кораби в Средиземно море, които се опитваха около Кипър да спрат проучванията за нефт и газ”, заяви Весела Чернева.

„Независимо от това европейците колко малко харесват Ердоган, което е доста очевидно, все пак те трябва да могат да говорят с него. За Ердоган тази среща е важна, защото тя му даде глътка въздух – Турция е в доста лоши отношения със САЩ, самотна е на терен в Сирия. Турция има нужда да може да говори с Европа”, заяви тя.

„Това за душевните граници дали е говорено с него, можем само да гадаем. Другият въпрос е, че нашите душевни граници, особено на вчерашната дата – Деня на Тракия, са много по-богати и дълбоки. Това г-н Ердоган трябва много добре да го знае. Не влиза само Кърджали, а там влизат Босна и Херцеговина, Черна Гора, Косово, Албания, Крим, Уйгурския регион в Китай. Другото, което е тази среща и тези душевни граници, ние трябва да видим какъв е генезисът и основната причина. А основната причина са предстоящите догодина избори в Турция, които са съдбоносни за сегашния режим. Те са избори 3 в 1 – местни, парламентарни и президентски. Никак не е сигурно, че Ердоган ще спечели. Именно затова в момента в Турция управлява ислямиският национализъм или национал-ислямизъм. Без националисти на Ердоган му е ясно, че няма да спечели”, заяви бившият генерален консул в Одрин.

„Това, което казахте за антиамериканските настроения, което е много опасно за нас. Над 80-90 % в нацията са против Америка. Същият процент подкрепят военната операция в Африн. Това е милитаризация на общественото мнение. Това е най-опасното за нас”, подчерта Димов за настроенията в Турция.

„Едно наше проучване показва, че 16 от 28 европейски правителства смятат, че е важно с Турция да може да се говори и не искат да приключват преговорите, но може би ще оставят замразен статута на Турция по отношение на присъединяването. Две трети от европейските граждани са против разговори с Турция за присъединяване”, каза Весела Чернева.

„Това зависи от нас”, каза тя относно констатацията, че авторитарните лидери често се налагат над демократичните.

„Време е Европа да укрепи не само физическите си граници, но и душевните”, подчерта тя.

„Светът е доста по-хищен, отколкото беше преди десет години”, заяви Чернева.

Нейнски коментира и обещанието на ЕС за трите милиарда за Турция, за да държи близо 4-те милиона сирийски бежанци на своя земя.

Борисов за срещата във Варна: Напрегнато ми е, притеснено ми е

Ердоган към ЕС: Къде са парите за мигрантите

По думите й това е била една от целите. 

„В този смисъл, че срещата няма да бъде еднократен акт, а ще има развитие през юни, във всички случаи е една много добра инвестиция в бъдещите отношения между Европейския съюз и Турция”, подчерта тя.

„Във всички случаи, според мен трябва да се търси резултата в това, което ще произтече оттук нататък, тъй като на масата във Варна бяха поставени въпросите и от двете страни”, заяви тя.

Посланик Нейнски каза, че тази сутрин турската преса е „залята” с информация за срещата във Варна, която е приоритет за Анкара.

„Подкрепата в Турция за членството й в ЕС нараства, но има много скептицизъм дали това нещо ще се осъществи. Основната причина затова е, че турците виждат в ЕС възможности за разширяване на пазарите и икономическо развитие. Според социологическите проучвания, ЕС за турците е най-важният икономически партньор”, подчерта тя.

„За България темата с енергийната независимост е от изключително значение. Взаимната обвързаност на енергийната система е много съществен компонент в тази енергийна независимост на България”, каза Нейнски относно един от важните въпроси в отношенията с Турция.

„Има такава комисия на т.нар. нерешени въпроси, в която експерти обсъждат и търсят сближаване на позициите по важните и разделящи ни неща. От изявлението на министър-председателя стана ясно, че тази комисия ще проведе серия срещи по важните въпроси в двустранните отношения. Най-важното е, че тук на срещата във Варна се заяви политическа воля, включително и в двустранната среща, която имаше между министър-председателя Бойко Борисов и президента Ердоган”, заяви тя относно въпроса за тракийските бежанци и възможните обезщетения от турска страна за геноцида в Източна Тракия.

„Ние ще останем съседи винаги, ние сме съюзници в НАТО и може би един ден ще бъдем партньори в Европейския съюз”, подчерта Нейнски.

Тя изрази мнение, че е опасно България да влиза в ролята на посредник между големи страни, тъй като това изисква голям инструментариум. Според посланик Нейнски България може да бъде „неоценима” от гледна точка на общата външна политика на ЕС с българската експертиза за региона.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 143
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

143 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 4 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 6 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 8 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 8 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 8 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 9 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 9 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 9 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 9 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 9 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 10 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 10 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие