Още по темата

Интернетът, който ще ползваме в режим на роуминг, ще е с пъти по-малко от безплатните мегабайти, включени в абонаментния ни план.

Какво означава това – ако планът ни включва 10 гигабайта интернет с максимална скорост, зад граница безплатно ще можем да ползваме много по-малко.

Това показа проверка на NOVA в новите общи условия. 

Средно се получава около една трета от това, което имаме в плана. 

Когато сме напът да ги изразходваме обаче, ще бъдем известени с есемес. 

А колко точно по-малко ще ползваме, ще се определя от специална формула.

Умножавате по две цената на абонаментния ви план

без ДДС и я разделяте на 7,7 евро (това е максималната цена за роуминг на едро) и полученото е гигабайтите, които ще можем да ползваме, без да ни излиза солено. 

Или ако тарифният ни план е 25 лв., без ДДС е 20 лв., разделяме на 15,06 лв. и получаваме 2,7 GB, показва проверката на NOVA. У нас бихме имали между 5 и 8 гигабайта за тези пари.

След като изразходим мегабайтите в роуминг, сметката започва да набъбва. 

Средно със 17 лв. отгоре за всеки гигабайт.

Скоростта на интернета обаче се запазва до достигането на количеството у нас. Качеството ще падне едва след петия гигабайт. 

От 15 юни във всички страни от ЕС,

както и в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, ще говорим, изпращаме есемеси и сърфираме в интернет много по-евтино. Или поне такива бяха обещанията на телекомите.

Източник: Nova.bg

Така от 15 юни минута разговор на територията на ЕС ще ни струва не повече от три евроцента.

Есемесът не може да е по-скъп от един евроцент. А за да сваляме музика, сърфираме в интернет или изпращаме снимки от плажа например ще плащаме до 7,7 евро за всеки гигабайт.

Европа дава тласък на онлайн пазара

Такса роуминг отпада през 2017 г.