Още по темата

„През последните няколко дни ние всички станахме свидетели как един обикновен финансов въпрос може да се превърне в политически скандал”, коментира в „Здравей, България” по NOVA здравният министър Кирил Ананиев. 

„Ние нямаме проблеми да се разплащаме с нашите европейски партньори по отношение на лечението на българските граждани. Никой досега не ми е докладвал, че има някакъв проблем по отношение на това разплащане”, подчерта Ананиев. 

Оставка в НЗОК, Ананиев: Няма да има забавяне на лечението на болните

Проф. Камен Плочев е новият шеф на НЗОК

В петък той поиска управителят на Здравната каса проф. Камен Плочев да подаде оставка. Причината - Плочев настоял пред парламента за актуализация на бюджета на НЗОК заради дълг от 270 милиона лева към чужди здравни каси. Това обаче не било съгласувано със Здравното министерство и Министерския съвет. В понеделник Плочев обяви, че няма намерение да изпълни искането за оставка. 

„Това, което професор Плочев е предложил за разплащане с чуждите здравни каси, е заложено в бюджета на НЗОК. Това беше само преди 2-3 месеца”, подчерта Ананиев. 

„Няма финансови причини да бъде отказано лечение на български граждани в страна от ЕС”, изтъкна Ананиев.  „270 милиона лева дължим към чуждите здравни каси, през тази година ние сме предвидили да изплатим 70 милиона лева”, съобщи той и подчерта че плащането на задълженията става разсрочено със споразумения с чуждите здравни каси.

Здравният министър поясни, че след като е разбрал за писмото на Плочев до Народното събрание, е поискал да се срещне с него, за да обсъди проблема.

„Тогава той изрече 6 неистини. Той каза, че не знае за такова писмо и не е писал такова писмо. След като извадих писмото, той каза втора лъжа: „Да, това е моят подпис, но сигурно е фалшифициран”. Установи се, че е неговият подпис. Той е провел и дирекционен съвет специално по тази тема, за да му дадат „картбланш” да напише това писмо. Когато тези неща станаха ясни, той реши да обиди собствения си персонал като каза, че те са му дали това писмо и той без да гледа го е подписал”, разказа Кирил Ананиев. 

Здравният министър разказа, че в действително има две писма - едно до Народното събрание и едно до самия него. „В самото начало двете писма са идентични, но във втората си част те се различават”, съобщи Ананиев. 

„Не мога да си представя, че такъв достоен лекар може да се забърка в политически игри, особено, когато е управител на такава институция като НЗОК с бюджет от 3,8 млрд. лв. Според мен той се забърка в тази история без да прецени нещата. Той просто попадна в един капан”, коментира още Ананиев. 

Министърът подчерта, че сега действащият модел на работа на здравната система, приет през 1999 г. не работи, тъй като участващите в нея са  намерили начини да я източват. Затова, въпреки четирикратния ръст на разходите за здравеопазване, качеството му не се подобрява.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.