Още по темата

Здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на шефа на НЗОК Камен Плочев. Причината - Плочев го „прескочил” и не съгласувал с Ананиев искане за актуализация на бюджета, за да покрият дълга на Здравната каса.

Професор Камен Плочев беше избран единодушно от депутатите за шеф на здравния фонд през юли миналата година. Дотогава той беше началник на Клиниката по инфекциозни болести към ВМА.

Искането за оставката е дошло в сряда, заради писмо, което Плочев е изпратил до председателя на парламента с копие до парламентарните групи и в което той твърди, че има прогресираща тенденция към нарастване на задълженията на България към други държави-членки на ЕС за предоставени на български осигурени лица обезщетения в натура за здравни услуги зад граница.

Тези задължения,

пише в писмото си Плочев, са на стойност към началото на 2018 г. от 271 247 500 лв. и представляват задължения на НЗОК към чужди здравни фондове. Към 31 януари 2018 просрочените задължения на НЗОК възлизат на 133 571 232 лева, а към 31.12. 2018 г. техният размер се очаква да бъде 207 273 030 лева. Поради тази причина Плочев е поискал да бъде актуализиран бюджетът на НЗОК и да се предвидят целеви субсидии от държавния бюджет за изпълнение на тези задължения, като изчисления от него необходим допълнителен ресурс за заплащане на исковете със срокове на плащане преди 1 януари 2019 г. възлиза на 140 млн. лева.

По думите на здравния министър Плочев е обещал да си подаде оставката тъй като министърът го е упрекнал в лъжа. Според Ананиев в началото Плочев е отричал да е писал това писмо, а след това е казал, че е възможно да го е подписал без да разбере за какво става дума.

Министърът твърди, че Плочев е обещал да подаде оставка, но до този момент такава няма. Друг упрек на министъра към Плочев е, че той не е уведомил за това писмо Надзорния съвет на НЗОК и самия министър.

От думите на здравният министър стана ясно, че на този етап актуализация на бюджета на НЗОК не е необходима, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Днес чрез посредник управителят на НЗОК проф. Камен Плочев получава пряка заплаха

от високопоставен политик в държавата, който казва следното: предайте на професора да си подаде доброволно оставката и да се разделим с добро, защото в противен случай ние ще вземем други мерки и ще включим цялата репресивна машина срещу него и няма да си намери място в България като професор.

Това заяви пред медиите в НС народният представител от БСП за България Славчо Велков по повод скандала с исканата оставка на управителя на НЗОК от министъра на здравеопазването и във връзка с изпратеното от Камен Плочев писмо до парламента заради неразплатените задължения на българската Здравна каса към другите здравни каси на страни-членки на ЕС.

Проф. Камен Плочев
Проф. Камен Плочев Източник: БГНЕС

Днес в 11 ч. проф. Плочев е трябвало да отиде при министъра и да си подаде оставката,

но това не е станало поради негови и на министъра задължения, който е в НС на парламентарен контрол.

Познавам проф. Плочев отдавна и съм загрижен за неговата сигурност, призна Славчо Велков. Той е в особено състояние заради тежко заболяване на неговата съпруга, добави депутатът. Питах от парламентарната трибуна къде са тези пари, защото само преди месеци, когато избирахме проф. Плочев, самият г-н Ананиев твърдеше, че касата е на нула. Ако министърът казва, че тези задължения се плащат, нека да представи документ, каза Велков.

Народният представител обори думите на Ананиев, че с писмото първо е трябвало да бъдат запознати Надзорният съвет на касата и министърът на здравеопазването, защото касата не е партийна, нито министерска. Министърът много добре знае, че е уведомен за всичко. Тук има скандал в държавата, става въпрос за над четвърт милиард лева и ние следва да се грижим един български професор да може да си изпълнява задълженията, отбеляза Велков.

МЗ публикува цялото изказване на министър Ананиев пред медии в кулоарите на Народното събрание:

„Попитах проф. Плочев: „Има ли такова писмо, което сте подписали до Народното събрание?“, неговият отговор беше: „Не“. Когато извадих писмото и показах подписа му, той отговори, че това не е неговият подпис и някой го е фалшифицирал. Тогава му предложих да направим постъпки пред съответните служби, за да установим кой е злоупотребил с подписа му. В този момент той помоли да се обадим в Касата, за да видим как е изведено писмото и каква е цялата процедура по съгласуването му.

Относно крайното решение за оставката: „Парламентът е в правото си да вземе решение. Доколкото разбирам се организира дебат в здравна комисия на Народното събрание следващата сряда, там ще изразят мнения всички политически сили и този въпрос може да се внесе в пленарна зала и да се гласува неговата оставка или нещо друго, ако решат. Не мога да си обясня тези действия".

При избирането му проф. Плочев обеща завишен контрол върху болниците и заяви: „Никога не бих подписвал нещо незаконно. Няма политическа длъжност, която да стои над морала, с който съм възпитан. Ще откажа и ако това предизвика сътресения, ще си подам оставката по достоен начин. Не бива да допуснем системата да изпада в сътресения”. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram