Още по темата

Ракията в магазините с етикет със съдържание. Такава промяна ще поиска от парламента вицепремиерът Валери Симеонов.

Причината е, че големите производители ползвали като основна суровина зърнен етанол, а не плодове. Така след акция "Тишина" през лятото в "Слънчев бряг", сега Симеонов поде друга. 

"Ще защитим „баламите”, произвеждащи ракия и спазващи закона, които си плащат акциза от сивия сектор чрез повече контрол на държавата и от големите спиртопроизводители, като предложим законова промяна и на етикетите на спиртните напитки да се изписва колко % е зърненият етанол". Това заяви пред медиите вицепремиерът след среща в МС с производителите от сдружение „Българска домашна ракия”.

От сдружение „Българска домашна ракия” се оплакали от нередности в сектора. Според вицепремиера има регистрирани 1500 ракиджийници, а между 3000-6000 са нелегалните. Така, по думите на Валери Симеонов, заради недостатъчен контрол, съвестните производители на ракия били ощетени.

Симеонов информира, че се подготвя закон за българските уникати,

където тези интереси ще бъдат защитени, вероятно това ще стане до следващата реколта.

Той има подозрения, че „в големите спиртоварни не се произвежда ракия в този вид, в който всички си въобразяваме, че се прави от грозде, от кайсии, праскови или от сливи, а и от зърнен етанол”. Защото българските закони и стандарт позволяват напитката ракия да се произвежда от до 60% зърнен етанол, който се получава от царевица, от зърно, от меласа. Този зърнен етанол не е вреден за здравето, но по никакъв начин не съответства на представата на потребителя за ракия, подчерта Симеонов. Тази напитка е всичко друго, но не и ракия, повтори той.

Този етанол се произвежда от големите спиртни фабрики и се продава,

ползва се в производството на ракия и когато се види такова шише в магазина, на етикета не пише какъв е процентът на зърнения етанол, обясни вицепремиерът. И така си задаваме въпроса - защо за кашкавала и сиренето трябва да пише какъв е процентът на палмовото масло, да се слагат на отделен рафт, но променихме закона и ги задължихме да правят това, а за алкохола да няма?

Българите изглежда са правели ракия още през X в.

Италианци са влюбени в българската ракия

Симеонов смята, че в този сектор има голям хаос и нерешени проблеми. Законите и правилата са ясни, но държавата не упражнява достатъчен контрол и те не се спазват. За да избягнат данъците редица частни спиртоварни минават в сивия сектор и упражняват нелоялна конкуренция. 

Петко Събев от сдружението за българска домашна ракия потвърди думите на вицепремиера, а съпредседателят на сдружението Андон Андонов подчерта, че той и колегите му се разграничават от нелегалните спиртопроизводители и призовават за спазването на закона.

Запитан за случая с отриването на луксозната тоалетна на ГКПП Калотина вицепремиерът отговори,

че умишлено е направил „капан за мишлета и за недобросъвестни медии”. Като добави, че това е малък детайл от събитието, на което е ставало дума за цяла водоснабдителна система с изграждане на нова помпена станция, на нов водопровод.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК