Още по темата

Силвия Дънекова – лекоатлетката, която беше обвинена, че взема допинг и беше изгонена от Олимпийските игри в Рио, заяви в „Здравей, България“ по NOVA, че е мислила за самоубийство със скок от 16-ия етаж.

„За себе си нямам нормален и логичен отговор. В такава ситуация

шокът и стресът е много голям, дори не мога да го опиша.

Може да ме разбере само човек, който го е преживял“, споделя 33-годишната ни  състезателка. „Да, така е, мислех за скок от 16-ия етаж. Това няма как да не ми мине като мисъл, защото аз съм човек, който е много отговорен не само към самия спорт и защото това в момента ми е професията, а и към професията, която по принцип си изпълнявам.

Аз знам, че съм лице, което трябва да бъде за пример и за подрастващите, и за работата ми в системата на МВР, и за самата атлетика. Не мога да причиня съзнателно този скандал и тези неприятни емоции на самата себе си и на хората, които представлявам – Министерство на спорта, БФЛА“, добавя тя.

Дънекова е категорична, че не се чувства виновна и няма как да е направила такова нещо умишлено. „Истината е, че те ме позитивират със

съмнение за метаболитен продукт, наподобяващ този еритропоетин.

Т.е. те не ме хващат с този препарат“, обяснява тя.  „Аз обаче не мога да докажа, че това съмнение не може да бъде позитивирано като положителна допинг проба“, казва още спортистката ни и разкри, че сама е потърсила лабораторията, за да даде първата си проба в Рио.

„Аз отивам първа в Рио, пристигнах там на 26.07. На 30.07 просто срещам едно от лицата, които представляват Световната антидопингова агенция (ВАДА) и аз питам, няма ли вече да ме проверите, защото до момента правилата на такива големи състезания са, че в момента, в който влезеш в селото ти не чакаш някой да дойде да те вземе, а ти казват час, в който да отидеш в лабораторията.

Те си преценяват дали да вземат кръв, урина или и двете. По принцип на такива големи състезания първо се взима кръв. Това нещо не се случи и аз бях много объркана, защото минава вече трети ден, а не ми взимат проба.

Аз срещнах един от тези представители и ѝ казах:

Аз съм Силвия Дънекова, може ли вече да дойда да дам допинг проба?“.

Давам проба на 30-ти, само урина ми поискаха, след като дойде пробата беше отрицателна. На 1.08 идват отново и аз се зачудих и попитах: „Защо? Аз не съм рускиня, за да ме проверявате толкова често“. Казаха ми, че сега искат и кръвна проба. Отидох, дадох кръв. Казаха ми да дам отново и урина – дадох.

Бях абсолютно спокойна, тренирах си, чакай си старта и чак на 9.08 ми казват, че съм с положителна допинг проба. Това е поредният парадокс, защото документите, които поучих показват, че още на 1.08 са въртели пробите ми и

още на 2.08 са имали резултат от тях, че съм позитивна. Защо са ме държали там до 9.08?“,

чуди се Силвия Дънекова.

Тя споделя още, че никой от спортното министерство не се е свързал с нея, за да обсъдят проблема и признава, че е съсипана: „Животът ми е разбит на хиляди парчета. В спорта съм от 25 години. Това е смисълът на живота ми“.

Цялото интервю със Силвия Дънекова гледайте във видеото горе.