Още по темата

България може да загуби защитените наименования и рецепти на хранителни продукти като киселото мляко и саламуреното сирене.

Действия за регистриране на марките и рецептите е трябвало да бъдат предприети още при влизането на страната ни в ЕС през 2007 г. Няколко години по-късно, през 2012 г. Европейската комисия приема регламент, според който държавите-членки трябва доброволно да премахнат географските обозначения на храните, които не са защитили в рамките на общността (ЕС 1151/2012). А на 25 януари 2018 г. е започнала процедура срещу България в областта „Земеделие и развитие на селските райони” заради поддържането на отделна национална система за регистрация на географските указания за продуктите.

След отпадане на националната защита българските производители могат да поискат да регистрират продуктите си в регистъра на Европейската комисия и така да получат защита на географските наименования.

Но същото могат да направят и производители от други държави, като съседна Гърция или Румъния, за продукти с подобен състав и имена.

Става въпрос за традиционни български храни, които са обект и на национална гордост, като „Българско кисело мляко”, „Български кашкавал“, „Кашкавал Балкан“, „Карловска луканка“, „Карловски луканков салам“, „Лютеница Първомай” и „Българска боза”, съобщава NOVA.

Някои производители вече са взели мерки. През 2008 г. „Горнооряховският суджук” става първият защитен български продукт. Това се случва след двугодишна правна битка и 700 страници документи, включително традиционни рецепти. Друг продукт със Защитено географско указание е българското розово масло.

Традиционната боза обаче не е сред защитените продукти. Така всеки може да произвежда боза с надпис на опаковката „българска”, независимо къде.

„От боза до боза има голяма разлика. Ние произвеждаме бозата от жито, докато повечето я произвеждат от брашно. Нашата боза е гъста и сладка, докато тяхната е по-рядка и по-накиселява”, коментира български производител.

Ако българската боза попадне в ръцете на чужди компании, ще загубим традиционния вкус, предупреждава той.

Такива опасения имат и млекопреработвателните. Именно техният бранш се очаква да пострада най-сериозно.

„От всички продукти с традиционно българско наименование най-известни са млечните продукти – бяло саламурено сирене, кашкавалът, киселите млека”, коментират от Асоциация на млекопреработвателите.

„Имаше едногодишен срок, в който те да кандидатстват и да бъдат вписани в европейския регистър”, обяснява Милена Табакова от Асоциацията за интелектуална собственост.

„Българските държавни служители проспиват този период – между 2007 и 2008 г. Румъния успя тогава всички традиционни продукти да ги защити”, посочва Симеон Присадашки, Асоциация на млекопреработвателите.

Сега Европейската комисия изисква от България да премахне защитата на нерегистрираните в ЕС продукти.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.