Още по темата

Забранява ли Европейският парламент дюнерите - тази новина обикаля информационния поток, но какво стои зад нея.

ЕК предлага да се разреши използването на фосфатни добавки в замразеното месо, вкючително в това за дюнери, но евродепутатите обмислят вето на предложението поради опасения, свързани със здравето.

Във видеото горе - рекордът за най-голям дюнер падна в Берлин

Какво е предложението

Европейската комисия иска да позволи използването на фосфорна киселина, ди- и трифосфати и полифосфати (E 338-452) в замразеното месо, независимо дали то е овнешко, агнешко, телешко, говеждо или птиче месо.

Някои научни изследвания показват, че тези добавки могат да причинят сърдечно-съдови заболявания и понастоящем е забранено те да се добавят в замразеното месо за дюнери. Преди да дадат зелена светлина за разрешаването на фосфатните добавки в дюнерите, както бе предложено от Европейската комисия, членовете на комисията на ЕП по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните решиха да изчакат резултатите от текущото проучване на Европейския орган за безопасност на храните за възможните отрицателни ефекти на тези добавки. 

Резолюцията ще бъде гласувана на сесията след дни в Страсбург. 

До момента не е установено в България

да се използва месо за дюнери, което да нарушава европейското законодателство за безопасност на храните.

Заместник-говорителят на Европейския парламент Маржори ван ден Бруке заяви, че Европейският парламент не забранява дюнерите. Членовете на ЕП се безпокоят относно предложението на ЕК за разрешаване на фосфатни добавки в замразеното месо за дюнери.

Правилата на ЕС по принцип не разрешават употребата

на фосфатни добавки в месни заготовки. Въпреки това, поради големия брой изключения от тези правила, фосфатните добавки все повече се използват в замразеното месо, за да запазят вкуса и да задържат водата.

Евродепутатите припомнят, че научно изследване от 2012 г. е установило потенциална връзка между фосфатните добавки в храни и повишения риск от сърдечно-съдови заболявания. Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) тогава даде оценка, че не е възможно този риск да бъде свързан с приема на фосфор като цяло или на фосфатни добавки. През 2013 г. друго научно изследване също установи връзка между хранителните режими с високо съдържание на фосфор и повишената смъртност в населението на САЩ.

Преди години дюнерът бе даден и като важна част от външната ни политика. Примерът бе на премиера Бойко Борисво, който коментира терористичните актове през 2011 година. 

"Ние разчитаме на балансираната ни външна политика - с арабския свят, с Палестина, с всички държави там сме в изключително близки, приятелски отношения. Арабският свят прави бизнес в България, на всеки ъгъл има дюнер", каза Борисов тогава.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК