Още по темата

„Със закона за частната охрана в селата на практика официално оправдаваме МВР да абдикира. Новите правила не гарантират на хората сигурността, живота и здравето”, заяви в „Здравей, България” по NOVA депутатът Иван Иванов от БСП.

Така той коментира приетия в четвъртък от Народното събрание Закон за частната охранителна дейност, който раздели мненията на депутатите в парламента.

Шофьорът на биячите от „Околовръстното”: Бяхме предизвикани

Дават 7 млн. за терора в селата, спецоперация в 5 области

Бъчварова призна провала срещу битовата престъпност

С него се допуска частни охранителни фирми да отговарят за сигурността в градовете и селата.

„Не става въпрос за охрана на обществения ред, което е работа на полицията”, отвърна депутатът от ГЕРБ Маноил Манев. 

Той посочи, че с новия закон се завишават критериите за охрана на банкоматите, повишава се образователния ценз на охранителите, премахват се звената за самоохрана. Това става след примери като побоя на шофьор и приятелката му от охранители на Околовръстното шосе в София, боеве в заведения, обирите на банкомати.

„Не може във всеки парк да има постоянно полицаи. Полицаите имат функции по разкриване на престъпления, охрана на движението по пътищата”, посочи Манев.

Той уточни, че частната охрана може да работи срещу чупенето на спирките и инфраструктурата.

Според Иван Иванов това, че за първи път се позволява на общините да сключват договори с частни охранителни фирми, ще доведе до източване на общинските бюджети.

Росен Росанов, кметът на Буковлък, където по-голямата част от населението е ромския етнос, смята, че законът няма да промени нищо, тъй като охранителите няма как да задържат лица, а общините не могат да си позволят да наемат частни фирми.

Маноил Манев обаче посочи, че в закона се предвижда и възможността за задържане от охранителите.

„Няма да се налага селата или селските кметове да плащат за това. Кметовете на общини ще решават дали могат да си позволят това от бюджета”, допълни Манев. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.