Още по темата

„Вече от констатации минаваме към действия” за двойния стандарт при храните в Европа, след като той беше признат от президента на Европейската комисия в речта му за състоянието на ЕС през миналата година. Това коментира пред NOVA евродепутатът Момчил Неков.

„Най-важното е да се отстранят тези двойни качества, тъй като се проявява една корпоративна дискриминация към потребителите от Източна Европа”,смяна евродепутатът.

Майки установиха: Детските храни тук са по-лоши и скъпи

Ядем ли второ качество храни

Юнкер призна: Има двоен стандарт при храните в ЕС

Той е категоричен, че производителите се възползват от пропуски в европейското законодателство, за да продават храни с различни съставки, макар и на една и съща марка в източните държави от ЕС.

Според Момчил Неков трябва да се създаде общоевропейски контролен орган, който да следи за двойното качество на продуктите.

„При условие, че има асоциативна връзка между продукта, който един българин закупува например в Германия и в България, няма как дори при много ясно етикетиране и без злоупотреби в етикетите, потребителят да вземе информирано решение”, поясни Неков.

„Поради тази причина настоявам да се създаде общ европейски контролен орган, който да следи за това двойно качество на продуктите, тъй като ние нямаме достъп до заводите” каза евродепутатът, като подчерта, че ще иска централата на бъдещата институция за контрол да се намира в България.

А в гратисния период, докато се въведат новите регулации, производителите да обозначават хранителните продукти с различен състав като „местна рецепта”.

Предвижда се премахване и на двойния стандарт при услугите, като например различните такси за банкови преводи, между западните и източните страни в ЕС.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.