Още по темата

В много страни от години се води спор дали има нужда от лятното часово време и сега този въпрос влиза в Европарламента. Очаква се депутатите да призоват ЕК да премахне настоящото положение и вече да не въртим стрелките на часовника два пъти в годината, информира NOVA.

Защо изобщо е въведена тази практика?

Ключов момент е пестенето на енергия. В България проучване е показало, че лятното часово време пести енергията, която АЕЦ „Козлодуй“ произвежда за 12 часа при пълна мощност. Разделено на всеки от нас се оказва, че това е 54 стотинки на човек за една година.

За смяната на стрелките, Бог ли е човекът и депресията

Независимо какво ще реши Европа,

България е свободна да премахне местенето на стрелките на часовника по собствена инициатива, когато прецени.

Необходимо е само решение на Министерския съвет.

Отдавна има проучвания, които сочат, че лятното часово време всъщност е вредно за хората. Учени от Харвард са установили, че в деня след смяна на времето катастрофите по пътищата се увеличават с 18%. Причината е сънливостта и забавените реакции.

Според анализ на ЕК

най-уязвими към всяка насилствена промяна в нормалния човешки ритъм са възрастните.

Разместването на биологичния часовник се оказва нездравословно за широк кръг хора – близо 20% от европейците. Най-вече онези с лабилна психика, със сърдечно-съдови проблеми или с нарушения в ендокринната система.

Още по темата вижте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.