Още по темата

При изготвяне на седмичното учебно разписание за втория учебен срок, в училищата ще се обсъди и при възможност ще се въведе т. нар. блокова структура - последователно провеждане на учебните часове по един и същ учебен предмет в рамките на учебния ден. Това е една от мерките, посочени от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, по проблема с тежките раници на учениците.

"Мерките за намаляване теглото на ученическите раници трябва да се прилагат в сътрудничество с училищните ръководства, учителите и родителите. Родителите са тези, които имат ангажимент да оптимизират съдържанието на ученическата раница за следващия ден, т.е. да не допускат в нея да се носят излишни неща", каза Вълчев в интервю на Димитрина Ветова от БТА.

Мерки срещу тежките раници, Манолова тича с чанта

Ръководствата на училищата и учителите по подходящ начин продължават да информират родителите на учениците от първи до седми клас за правилния избор на раница, тетрадки, несесери и други.

И през втория учебен срок, заедно с родителите, трябва да се обсъди организацията за ползването на учебниците, учебните тетрадки, допълнителните учебни помагала, които учителите препоръчват, спортните екипи, материалите по изобразително изкуство и по технологии и предприемачество - кои от тях ще са за работа вкъщи или ще се съхраняват в класните стаи или в друго помещение в училището.

В министерството се обсъждат и други мерки

Един от вариантите е разделянето на учебниците на части, ако те са над 128 страници. Ще дадем и възможност на издателствата да печатат учебниците и учебните комплекти при пълноцветен печат на обемна хартия. Тя е по-лека и също ще спомогне за намаляване тежестта на ученическите раници, каза министърът.

Разработваме национална програма за закупуване на шкафчета в училищата, където учениците да могат да оставят пособията, които не са им необходими за подготовката у дома или за следващия ден, посочи още Вълчев.

Над 1 млрд. евро потичат към образованието

Програмата ще бъде за осигуряване на шкафчета за учениците от първи до седми клас. Средствата ще се осигурят от бюджета на министерството, като училищата ще участват със съфинансиране. За следващата учебна година закупуването на шкафчета ще се финансира с минимум 2 милиона лева.

Красимир Вълчев
Красимир Вълчев Източник: БГНЕС

През 2018 г., с въвеждането на новия механизъм за разпределение на средствата, се насочват повече средства към по-малките училища и детски градини в отдалечените и слабо населени райони. В процеса на колективното трудово договаряне ще бъде обсъдена възможността за увеличение на работните заплати през 2018 г. за институциите, които имат увеличение на средствата по бюджетите си, отбеляза просветният министър.

Той посочи, че

средната месечна работна заплата за педагогически специалист в училище от 1 септември 2017 г. е 1081 лв.

Министерството на образованието и науката не регулира максималните размери на работните заплати. В условията на делегиран бюджет работните заплати се определят на училищно ниво по вътрешните правила за работна заплата на институцията.

В бюджета за 2018 г. за образование са предвидени 240 милиона лв. за покриване в годишен размер на увеличението на учителските заплати от 1 септември 2017 г. с 15%. Това увеличение се случи преди 1 януари 2018 г., тъй като правителството осигури 80 милиона лв. допълнително за системата на предучилищното и училищното образование за последните 4 месеца на 2017 г., отбеляза министърът.

Коя е най-желаната професия от учениците

Какво е да си съвременен будител (ВИДЕО)

По повод предстоящото председателство от България на Съвета на ЕС Красимир Вълчев каза, че предстои да бъдат обсъждани няколко важни стратегически документа в сферата на образованието.

"Един от тях е препоръката за ценностите и за социалното включване в рамките на Европа. Вторият документ е за ключовите компетентности - пакет от мерки, които държавите трябва да предприемат, така че техните образователни системи да "произвеждат" ученици със задължително много добро владеене на майчин език, задължително владеене на още един или два чужди езика, дигитални и социални умения, медийна грамотност, креативност, критично мислене и предприемачество.

В частта за наука има също много приоритети, по които ще се работи и са свързани отново с дигиталната трансформация на икономиката, с единния цифров пазар, с европейската мрежа за суперкомпютри, с европейския отворен облак за наука.

Много силен акцент се поставя върху иновациите и върху връзката на науката с живота, практиката и бизнеса. Възможността да се прави наука, която непосредствено да има изражение в икономическия и социален живот на гражданите на Европа", каза министърът на образованието и науката.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК