Още по темата

Мусала да стане Свети Иван Рилски. Най-високият връх у нас да бъде с ново име иска новият областен управител на София-област Илиан Тодоров от "Атака" в писмо до президента Румен Радев. 

Такова искане вече е отправяно до предшественика му Росен Плевнелиев, но той е отказал. 

Сменянето на турското име е сред първите инициативи на едно от главните действащи лица около Волен Сидеров пред НАТФИЗ в изборната нощ в края на октомври 2015 година.

Източник: Nova.bg

На въпрос защо борбата започва точно за турско име, а не за гръцко, латинско и т.н., губернаторът обясни пред "Здравей, България" по NOVA, че и за тях трябва да се помисли.

"В България трябва да се променят турско-арабските имена, останали от османско робство",

посочи Тодоров, уточнявайки, че върхът се намира в пределите на областта, за която отговаря той. 

"Какво означава Мусала - път към Аллах. За нас от "Атака" напълно нормално е най-високият връх на Балканския полуостров да бъде кръстен на Свети Иван Рилски", посочи той. Едно от значението на името и е място за молитва върху камък. 

В писмото си до държавния глава Румен Радев Тодоров заявява, че името "Мусала" трябва да бъде сменено, защото "звучи чуждо, нелепо и неразбираемо"
 
Турско-арабският произход на името Мусала вади очите на "Атака" повече от 10 години. 

"Мисля, че няма по-подходящо име за най-високия връх освен на този, който всъщност е приел това име", коментира пред NOVA преди ден председателят на "Атака" Волен Сидеров.

Според националистите днешното име на върха в Рила е насилствено наложено по време на Османското владичество. И следователно трябва да бъде сменено с българско. "Това е част от идентичността ни. Ако ние си режем корена, то ние, българите като нация, приличаме на сирачета, на изгубени деца, които не знаят кои са родителите им. А знаете, че това нанася травма за цял живот", добавя още Сидеров.