Още по темата

Директорът на Агенцията по горите Георги Гогов ще подаде оставка. Това оповести земеделският министър Румен Порожанов, като уточни, че няма данни за конфликт на интереси, но въпреки това е взето решение.

„Появиха се едни упреци по отношение на изпълнителния директор по горите Григор Гогов. Независимо от всичко, по искане на самия г-н Гогов, той ще подаде молба за освобождаване и предполагам, че това ще се случи днес или в понеделник”, заяви Порожанов.

„По отношение на сигнала, който беше изпратен, ние направихме проверка за пореден път и тя не установи пряк конфликт на интереси. Независимо от всички, аз съм го изпратил на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество”, обясни министърът.

Според хора от дърводобивния бранш фирма, близка до директора на Агенцията по горите Григор Гогов, е доставяла на силно завишени цени материали за оградата срещу дивите свине по българо-румънската граница, съобщава NOVA.

Парите за доставката на колове за оградата идват от Агенцията по горите и нейните поделения.

A доставчик е фирмата „Ес Ем Джи енд Ко” –  цех за фурнири в Попово с управител, наричащ се Милчо.

След сигнал за злоупотреби с дървесина миналата година въпросният Милчо призна пред скритата камера на NOVA, че е подставено лице на директора на агенцията Гогов, съпругата му Наташа и сина му Георги.

Сега информация за връзката между директора на Агенцията по горите, оградата с над 50 000 кола и фирмата на Милчо, изнесоха дърводобивни фирми.

Според отговора на агенцията цената на един кол за оградата е била 3,25 лв., а средната цена за такива колове на пазара е 1,40 лв.

Милчо признава, че е доставял колове за оградата, но не помни на кого. Според Гогов пък цените за оградата не са завишени.

Инспекторатът ще излезе с данни от започналата проверка по сигналите, а след това ще предаде данните от нея на Комисията за конфликт на интереси.

„Ще предприемем действия за укрепването на биосигурността и стриктното прилагане на Закона за ветеринарно-медицинската дейност”, каза още днес министърът на земеделието, храните и горите на брифинг в Министерски съвет.

„Самата африканска чума от тази година е много активно-застъпена в нашата северна съседка. 12 области от двадесет и няколко в Румъния вече са засегнати. Те са под възбрана на ЕС и за съжаление вече по граничните зони на България също са с установени огнища на Африканската чума по свинете“, допълни той.

„В индустриалните ферми в момента има над 400 000 животни, които се отглеждат. На около 3 оборота годишно надхвърля 1,2-1,4 млн. животни. Болестта е само по свинете и дивите прасета и води до огромни икономически загуби. Тя не засяга други животни, но те могат да бъдат преносители. Основно болестта се пренася от животни и продукти. От вчера вече и на белгийската граница с Франция има установени заразени животни. Постарахме се нашите мерки да бъдат в най-добрата кондиция“, заяви още министър Порожанов.

По думите му един от основните причини за разпространение на болестта са домашните животни в задните дворове.   

Експерт: Искам да видя това прасе, което скача 4 метра

Изграждат телена ограда по границата с Румъния заради чумата по свинете

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.