Още по темата

Президентът на Международната федерация по ски (FIS) Джан-Франко Каспер и генералният секретар на ФИС Сара Луис заявиха подкрепа за сторителството на втори лифт в Банско - "зимните спортове не са само начин да се радваш на природата на открито, но позволяват на хората с различни физически възможности да се радват на почивката и спорта, като така допринасят за по-здровословен начин на живот".

Двамата шефове на ФИС са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, в което поздравяват правителството за решението да се стартира проектът за втори лифт в ски зоната над Банско.

Решено - втори лифт в Банско ще има, Борисов: Ще пазим Пирин

На 28 декември правителството реши при инвестиционен интерес, да се изгради втори кабинков лифт в Банско. Решението породи нови протести на еколози, които изразяват опасения, че строителството няма да спре само с втория лифт. Снощи демонстранти отново се събраха в центъра на София и заявиха, че протестите ще продължат, докато не се отмени решението на Министерския съвет.

Хора от Банско също протестираха с настояване да се даде възможност за развитие на ски туризма.

Стотици излязоха на протест в София в защита на Пирин

Новият лифт в Банско ще засили позицията на България на световната сцена на зимните спортове и ще позволи на повече хора да се свържат духовно с красотите на природен парк "Пирин", пишат Джан-Франко Каспер и Сара Луис.

"ФИС отдавна има твърда политика за пълно опазване на природата. Първият ни манифест в тази посока бе приет още през 1994 г. и се обновява всеки сезон. Опазването на природата е подкрепено и от неразривната връзка между нея и зимните спортове. Те предлагат идеална възможност за се поддържа непрекъснат допир до нея. Правителствата от цял свят признаха, че спортуването и почивката в планината са важен елемент от всяка екологична политика. Радваме се, че България става един от световните лидери с вашата подкрепа към зимните спортове", пишат шефовете на ФИС в писмото си до Борисов.

В него се отбелязва още, че новият лифт ще помогне на България да организира повече състезания, включително и първото си световно първенство. Българската федерация по ски подаде заявка за домакинство на първенството на планетата за младежи през 2021 година и съветът на ФИС я потвърди.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК