Още по темата

Опасността от атентати ще нараства с изтласкването на „Даеш” от Сирия, Това заяви за „Здравей, България” по НоваТВ бившият министър на отбраната Бойко Ноев. 

 „Тези фанатици няма да изчезнат просто така. Там са хиляди европейци и местни хора, които тепърва ще създават проблеми”, смята той.

„Турция върви по пътя на дестабилизацията. Главен виновник за това е режимът на Ердоган. Той създаде и подхрани конфликта в Сирия. Това е стратегическа грешка заради желанието му да поведе ислямския свят, сваляйки режима на Асад”, коментира дипломатът.

„Освен това начинът, по който той управлява своята държава – насаждането на национализъм, ислямизацията, орязването на правата на човека, хвърлянето в затвора на светските хора, военни, журналисти, политици, отношението му към Европа, всичко това показва, че както германците казват, имаме работа с непредвидим диктатор”, допълни Ноев.

По думите му „кюрдите не са просто група хора, които се борят за някаква кауза. Това са 18 милиона души само в Турция, а общо в региона са 50-60 милиона. Няма начин Ердоган да ги победи с оръжие”.

Новак: Русия е готова да построи „Южен поток”

България ще преговаря за газопровод от Русия

Бойко Борисов: В Русия нищо не правят случайно

Ето защо турският няма друг избор освен са започне сдобряване със съседите. Той вече се сдобри с Русия. Трябва да се сдобри с кюрдите и да престане да се намесва в Сирия, счита Ноев.

 „Сближаването между Русия и Турция много скоро ще се усети”, подчерта той.

„България трябва да приеме закона за борба с тероризма, въпреки че той ще доведе до ограничаване на права. Лошото в него е, че отново сигурността на властта е изведена като приоритет”, каза Ноев.

„Националната служба за охрана, която се използва за изпълнение на политически поръчки, отново е извадена от този закон. Отново властта е осигурила себе си с 40 милиона лева. За разузнаване се дават два пъти по-малко. А за хората прави Закон за тероризма, който ще се пази от някакви щабове и механизми. НСО трябва да се превърне в институция за борба с тероризма”, категоричен е дипломатът.