Още по темата

САЩ доставят на сирийски бунтовници стари оръжия от Централна и Източна Европа.

Това разкри Чешкия център за разследваща журналистика, цитиран от местния вестник „The Daily Prague Monitor”.

Прокуратурата разпореди проверка за българските оръжия в Сирия

Алепо пълен с български ракети и боеприпаси

Русия потвърди: В Сирия има българско оръжие

Според журналистите става въпрос за сделки на стойност 71 милиона долара, с които американската армия е изкупила автомати АК-47, гранатомети, минохвъргачки и друго военно оборудване от съветската епоха от Чехия, Украйна, Сърбия, България, Румъния и Грузия.

В рамките на споразуменията САЩ са се ангажирали техни военни да бъдат крайния потребител на стоката, но реално тя е предоставяна на групи, борещи се срещу „Ислямска държава” и президента Башар Асад в Сирия, твърдят журналистите.

Разследването е основано на информация в публично достъпни документи. Според авторите на доклада, САЩ нарушават условията за продажба на оръжията.

Чешкото външно министерство е отхвърлило твърденията и уверява, че САЩ използват оръжията в рамките на военни и охранителни програми, които се подкрепят от Прага.

Така това е пореден предполагаем канал, по който българска военна продукция може да се окаже използвана в размириците в Близкия изток.

Скорошна проверка на Франс прес показа, че оръжейният износ на нашата страна се е увеличил с 60% през 2016г. до 1 милиард евро и е на рекордното си ниво от 80-те насам. Причината са именно близките до нас конфликти. 

Основен купувач на продукцията ни са Ирак и Саудитска Арабия, но дялове също имат САЩ, Афганистан, Азербайджан, Египет, Индия и Русия.  

В началото на тази година репортажи от размирни зони в Сирия показаха, че бъгларско оръжие се използва едновременно от опозиционни групи и армията на Башар Асад. Как боеприпасите достигат до тях е обект на спекулации.