Още по темата

Мъжът, който във вторник се барикадира в дома си в с. Орешник и стреля по полицаи при опит да му бъде връчена призовка, ще остане в ареста. Районната прокуратура в Тополовград е подготвила 72-часово задържане срещу 35-годишния Иван Пачелиев, който преди време е служил във Фенския чуждестранен легион, предаде БТА.

Мъж се барикадира в дома си, акция на баретите

Държавният обвинител Христо Джонджоров уточни, че мярката ще бъде приложена след изтичането на 24-часовото полицейско задържане. Срещу Пачелиев, по прякор Димончето, беше

образувано дело за хулиганство при условията на съпротива на орган на властта, изпълняващ задължения по опазване на обществения ред.

Все още продължават процесуално-следствените действия – огледи, претърсване и изземване, уточни прокурор Джонджоров. По негови думи след приключването им могат евентуално да бъдат повдигнати и нови обвинения. Мерките са били продиктувани след подозрения на разследващите за незаконни оръжия и взривни вещества.

А поредният инцидент с въоръжен и опасен гражданин повдига отново въпроса как така в ръцете му законно са се озовали пистолет и две пушки.

Експертът по сигурността Веселин Василев каза пред NOVA, че

съгласно българската нормативна уредба за контрол на оръжията и разрешителния документ стрелецът се връща в България от Френския легион с трите оръжия.

У нас разрешителното за носене на оръжие важи пет години.

„Служителят, който отговаря за контрола на огнестрелните средства е трябвало да види какви са тези оръжия, да им се направи балистична експертиза и този човек да бъде предупреден след колко време трябва да мине отново на контрол”, каза експертът.

Как се дават разрешения за оръжия на неустойчиви хора? Има начин това да се контролира, ако „всичко е прецизно”, и ако има „надеждни експерти във всички направления”, заяви Василев. Той каза, че лично е бил свидетел на случаи, при които

хора си плащат, за да получат разрешителни за оръжие, тъй като „в България с пари всичко става“.    

Като грешка на властите той посочи мащабната операция: „Заради един човек се вдигат 80-90 души. Това е разход на държавата. Ами ако в десет села или градчета стане същата ситуация, колко експерти и специалисти на КОБРА и СОБТ ще вдигнем? Как ще го направим? Живеем в несигурност”, попита той.

Василев каза и по какво можем да познаем опасните хора. „Тези хора, които не гледат другите в очите. Които са дълго време неконтактни с близките и съседите си. Това трябва да даде сигнал и някой да реагира”, каза той.

Той подчерта, че

всички военни, които се връщат от мисии, имат частично т. нар. „виетнамски синдром”.

„Тези хора таят много проблемни изживявания в себе си”, каза той.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram