Още по темата

Наложен е запор върху имущество на Иво Прокопиев, на съпругата му и фирмите му, съобщиха от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) на пресконференция.

Председателят на комисията Пламен Георгиев посочи, че съдът в Бургас е уважил изцяло иска на комисията по запор на имущество за около 200 млн. лева.

Несъответствието доход-имущество на Прокопиев е около 14 милиона лева, изчислили от КОНПИ. До сумата от близо 200 милиона лв. се стигнало след проверка на имот в Созопол, вноски по сметки, дарения, дивиденти от финансов холдинг, увеличение на капитал на дружество, обясниха от комисията.

Георгиев разказа за нарушение на приватизационна процедура от страна на Прокопиев и близки до него. За да бъдат придобити евтино акции на "Каолин"АД, имало дори фиктивно назначени.

Членът на КОНПИ Лилиана Терзиева е била на особено мнение и не е била съгласна с другите четирима от комисията, подписали документите по казуса.

Върху Комисията имало безпрецедентен натиск чрез медиите, оплака се Пламен Георгиев. Да се говори чрез медиите и да се изнася класифицирана информация, и да се влияе върху независим орган е нередно, каза Пламен Георгиев и допълни, че имало теч на информация. ДАНС ще установява как е станало това.

Прокуратурата внесе в спецсъда обвинителен акт за ексминистрите Трайков и Дянков и бизнесмена Прокопиев

„Капитал”: Атака срещу Прокопиев! Цацаров отказа коментар

Корумпираният политически елит ползва "гражданската конфискация", за да мачка опонентите, написа Прокопиев в понеделник в позиция, публикувана в издавания от него  "Дневник".

"През миналата седмицаКОНПИ започна процедура за налагане на запор на мое лично имущество, на имущество на семейството ми и на дружества с мое участие. Бяха запорирани 100% от дяловете във фирмата мажоритарен акционер в "Икономедиа", издател на "Капитал" и "Дневник", както и други акции и дялове на фирми с мое участие, също и идеална част от недвижим имот.

Обезпечителните мерки не засягат всекидневното функциониране на засегнатите фирми, изплащането на заплати и изпълнението на търговски ангажименти.

След като се запознах с претенциите на КОНПИ, оценявам действията на комисията като грубо незачитане на закона и пренебрегване на обективните факти", пише Прокопиев.

Цацаров: Пеевски и Прокопиев раждат всички скандали

Споед него процедурата на КОНПИ за предварителни обезпечения за евентуален бъдещ иск за конфискация почива на груби манипулации - "КОНПИ абсолютно мошенически игнорира значителна част от доходите на семейството ми, като в същото време брои двойно и тройно всички разходи".

"Основното твърдение на КОНПИ, въз основа на което са поискани обезпечителните мерки, е, че сделката за "Каолин" "заобикаля закона". Цитират се дословно твърденията на прокуратурата от 2002 г., по времето на главния прокурор Никола Филчев. На базата на това твърдение, се казва, че всички доходи от дивиденти и продажба на акции, свързани с "Каолин", подлежат на конфискация. По този начин фиктивната претенция набъбва до 199 милиона лева и комисията започва процедура за вписването на множество обезпечения", твърди още Прокопиев.

Той припомня, че в резултат на образуваните съдебни дела е установено, че при сделката за "Каолин" не са извършени законови нарушения. По проведеното разследване има влязла в сила оправдателна присъда на Окръжен съд - Разград, която през 2004 г. е потвърдена окончателно с решение на Върховния касационен съд (ВКС).

Продължавам да съм оптимист, че все още България е правова държава и по съдебен път ще бъде сложен край на този политически произвол, пише още Иво Прокопиев.

Днес е Прокопиев, утре сте вие, драги, дето се снишавате (в "медиите") или злобеете с миша страст (във Фейса), написа политологът Евгений Дайнов във "Фейсбук".

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК