Още по темата

Сирийците, задържани в България с обвинение за тероризъм, твърдят, че върху тях е упражнявано насилие.

„Това, че върху подсъдимите е упражнено насилие е изненадващо за публиката, но не и за нас. По принцип така се прави по едно дело, по което доказателствата са доста хлабави на досъдебното производство. Те просто продължават, както разбрахте, да събират доказателства и в килията”, коментира Людмил Рангелов, един от адвокатите на обвиняемите.

Фалстарт на делото срещу тримата джихадисти в България

Хванаха трима терористи от Сирия в България

Стигна се дори до очна ставка със свидетел по делото, служител на ДАНС, за когото обвиняемите посочват, че е ръководел побоя.

Той отрече и разказа подробности по случая със задържането им. Обясни, че по време на разпити в Свиленград е разгледал мобилните им телефони и там е открил техни снимки с огнестрелни оръжия и пропагандни материали на „Ислямска държава”.

Адвокатите се противопоставиха срещу свидетелските показания на служителя на ДАНС като мотивите им бяха, че няма как той да не е пристрастен по изхода на делото и така се нарушава принципа на обективната истина.

В килията на обвиняемите в затвора пък са намерени пет мобилни телефона, като предстои да се разбере какво е съдържанието им.

Има и нов защитен свидетел, който според адвокатите на подсъдимите е т.нар. камерен агент - човек, вкаран в килията при тях с цел да получи повече информация.