Специализираната прокуратура провежда акция в сградата на Община Септември. Сред претърсваните е и кабинетът на кмета Марин Рачев, избран с листата на ГЕРБ.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че се провеждат процесуално-следствени действия по разследване за корупционно престъпление.

Извършват се обиски и в частни домове, и в офиси на фирми, каза още Арнаудова без да уточни кои са те.

По-късно Арнаудова съобщи, че Марин Рачев е задържан.

Ще му бъдат повдигнати две обвинения - за умишлена безстопанственост, вследвстие на която са настъпили вреди за Община Септември за над 100 000 лева. Второто обвинение е за покупката на имот от Община Септември на цени, многократно над пазарните от фирма, която преди време е била собственост на Рачев.

Марин Рачев
Марин Рачев Източник: http://www.septemvri.org/kmet.htm

През август 2017 г. Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на Марин Рачев за неплащане и укриване на данъци в особено големи размери. Наложена му бе и мярка за неотклонение „подписка“. Обвинението бе, че като едноличен търговец, преди да бъде избран за кмет,  е укрил данъци в особено големи размери – над 115 000 лева.

Също по това време започнаха протести на недоволни от управлението на кмета. Инициативният комитет „Да спасим община Септември“ подаде сигнал срещу Марин Рачев до главния прокурор Сотир Цацаров за сделка от март 2017 г. с 10 дка земя, купена от общината за изграждане на завод за компостиране. Според сигнала Общината е платила за тях 147 000 лева на фирма, управлявана от Владимира Бояджийска, втора братовчедка на съпругата на кмета – Васка Рачева.

През декември м.г. Софийска градска прокуратура е изпратила постановление на Специализираната прокуратура към Специализирания наказателен съд с 14 тома и 5283 страници доказателствен материал с извършени нарушения от кмета на Община Септември Марин Рачев.

Тогава от инициативния комтет твърдяха, че срещу Рачев има наказателно производство за нанесени щети в размер на 13 милиона лева.

Според промени в НПК от ноември 2017 г. разследвания по корупционни престъпления срещу висши държавни длъжности се извършват от специализираната прокуратура.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.