16

Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу бившия зам.-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа.

Той беше арестуван през юни 2009 г. по подозрение, че посредничил за предлагането на подкуп на директора на Агенцията за рибарство и аквакултури.

Парите били предложени от управителя на "Авто Инженеринг холдинг груп" ООД Росен Маринов, за да бъде пуснат спечелен от фирмата търг за 2,4 млн. лв.

Няколко дни, преди да бъде арестуван Мустафа подаде оставка с "дълбокото убеждение в невинността и правотата си". 

Раиф Мустафа ще отговаря пред закона за помагателство.

Според обвинителния акт той е създал условия за срещи и преговори за точния размер на подкупа, участвал е лично в тях и умишлено е улеснил извършването на деянието.

Обвинителен акт е внесен и срещу Росен Маринов, който ще бъде съден за предлагане и обещаване на подкуп. При едното деяние той е действал в съучастие с Мустафа.

Маринов е предложил и обещал подкуп на Марин Димитров, изпълнителен директор на Агенцията за рибарство и аквакултури, за да оттегли подадена до ВАС жалба срещу решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по обществена поръчка и да подпише договор с "Авто Инженеринг Холдинг Груп".

Размерът на предложения подкуп е бил 50 хил. лв.

Второто деяние касае предложен и обещан подкуп отново към Марин Димитров в размер на 100 хил. лв., но без съучастието на Раиф Мустафа.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@