Още по темата

Върховният касационен съд започва проверка по случая с бягството на турския гастербайтер Фарук Бекташ, който уби семейство мотористи край Драгоман през юли, информира NOVA.

Съдия Недялка Николова от Софийския районен съд пусна под домашен арест Бекташ с мотив, че има сключен договор за наем в София и няма опасност да се укрие.

Договорът обаче е бил сключен 3 дни след катастрофата, непосредствено преди съдебното заседание.

Турчинът изчезна безследно

веднага, след като беше пуснат, а това предизвика масови протести на рокери в цялата страна.

Тежката катастрофа стана на 24 юли. Двамата мотористи, тръгнали на мотор за Австрия, за да видят внука си, бяха пометени от Бекташ, движил се със 120 километра в час при разрешени 60. След това турският шофьор получи мярка „домашен арест” и се укри от закона. Властите го обявиха за общодържавно издирване и поискаха съдействие от турските си колеги.

Инцидентът, както и решението на съдийката Недялка Николова обаче предизвика гнева на българските мотористи, които подеха протести и обещаха, че акциите им няма да спрат. Те настояват за промяна в законодателството, която да гарантира, че виновните за смърт на пътя ще получават адекватно наказания и няма да се допуска укриването от закона на виновниците.